Klaus Regling

Ρέγκλινγκ: «Κουρεύει» τις προσδοκίες για χρέος, δείχνει μίνι «μνημόνιο»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 04/03/18, 11:07
Χαμηλώνει τον πήχη προσδοκιών, τις οποίες καλλιεργεί η κυβέρνηση, ως προς το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος «δείχνει» νέο... «μνημόνιο», το οποίο θα συνοδεύει τις αποφάσεις για το χρέος, όταν αυτές ληφθούν, ενώ στέλνει σαφέστατο μήνυμα για αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως η «Ελλάδα έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες, που προκάλεσαν την κρίση και αν όλα πάνε καλά η χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρων».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ταξίδι τελείωσε. Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, «κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε χώρα του κόσμου». «Μόνο έτσι η χώρα θα πείσει τις αγορές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο Ρέγκλινγκ τα… «μάσησε», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, αλλά η περαιτέρω ελάφρυνση δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό. Είναι η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα».

«Το λέω εγώ επικεφαλής του οργανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Είναι σημαντικό γι’ εμάς να μπορεί η χώρα να εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, κάναμε πολλά γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο ίδιος.

Θύμισε το PSI και τόνισε ότι ο επίσημος τομέας δεν παρέχει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση χρέους μέσω διευκόλυνσης των όρων πληρωμής με «μείωση της καθαρής παρούσης αξίας», αλλά και το ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το Ταμείο είναι λίγο πάνω από 1%.

«Οι πληρωμές χρέους για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές ως το 2022, ενώ η μέσω ωρίμανση των δανείων του ESM είναι 32,5 χρόνια. Η χώρα θα εξοφλήσει τις τελευταίες οφειλές της το 2059», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε