Τα «μηνύματα» πίσω από την αισιοδοξία για τα stress tests
Όλες οι συστημικές τράπεζες θα περάσουν τον «πήχη» των stress tests ήταν το μήνυμα των τραπεζιτών από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκος Καραμούζης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, παραδέχθηκαν ότι ο βασικός στόχος είναι η μείωση των NPLs, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να κατορθώσει να επανακτήσει τη βασική του λειτουργία, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Οι τραπεζίτες εμμέσως πλην σαφώς, με βάση τα στοιχεία που έχουν στείλει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ και στον SSM, εκτιμούν ότι τα stress tests δεν θα βγάλουν κεφαλαιακό έλλειμμα, οπότε με βάση αυτό το σενάριο η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στο λεγόμενο «clean exit».
Επίσης, όπως εξηγούν στο «Xrimaonline.gr» τραπεζικοί παράγοντες, σε καμία περίπτωση, ακόμη και εάν υπήρχαν κάποια προβλήματα, οι δανειστές δεν θα έβαζαν… εμπόδια στις ελληνικές τράπεζες, καθώς κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε τα σχέδια για έξοδο από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Όμως, φόβοι, έστω και περιορισμένοι, υπάρχουν για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Επείγον θέμα τα «κόκκινα» δάνεια
Το δυσμενές σενάριο στα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση, τόνισε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.
Η ίδια χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα» το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τόνισε πως η bad bank είναι ένα εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συμμάζεμα των NPLs.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη ελαφρώς αδύναμες και θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα για την οριστική ανάκαμψή τους. Τα NPLs είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία», τόνισε όλο νόημα.
Σύμφωνα με τη Νουί, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ, κοντά στο 50%.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε μείωση των κερδών και αποτρέπουν τη διοχέτευση ανθρώπινων και άλλων πόρων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα προ προβλέψεων κέρδη τους διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, αλλά μόλις ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες.
Τα «κόκκινα δάνεια» είναι αποτρεπτικά από τη χορήγηση νέων δανείων προς την οικονομία, κάτι που με τη σειρά του παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη.