ssm-kokkina-daneia-noui

Νουί: Στην «πρέσα» για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/03/18, 13:04
Επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων κι αλλαγές στο σχετικό νομικό πλαίσιο, με ειδική αναφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πανελλαδική κάλυψη των πλειστηριασμών και προστασία των συμβολαιογράφων, αφορούν τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε η Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα από το Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας πως τα stress tests είναι «η στιγμή της αλήθειας», η «ευκαιρία» για να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί.

Η επικεφαλής του SSM, χαρακτηρίζοντας τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ως τη μεγαλύτερη «πρόκληση» για τις τράπεζες, σημείωσε: «υπάρχει μία παγίδα στο σχέδιο: οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνουν χρόνο με το χρόνο και πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους».

Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη ρυθμιστική αρχή , αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διευκολύνει. «Αυτό περιλαμβάνει δράση σε τομείς όπως το πτωχευτικό δίκαιο και τις εκτός δικαστηρίου ρυθμίσεις. Σε αυτό το πεδίο έχουν περάσει πρόσφατα νέες νομοθεσίες, ωστόσο το να περνάς νόμους είναι το βήμα. Πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτό το τομέα υπάρχει περιθώριο για επιτάχυνση», είπε.

Τόνισε ότι έως πρόσφατα το σύστημα στηρίζονταν στους φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι καθυστερούσαν από απεργίες και άλλους λόγους. «Έγινε η μετάβαση στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και «τώρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

«Είναι καλό, δίνω εύσημα στο ότι έγινε αλλά πρέπει να προχωρήσει και να καλύπτει όλη την Ελλάδα», επεσήμανε η επικεφαλής του SSM.

Σχετικά με την πρόκληση των NPLs, η ίδια σημείωσε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία».

Όπως συμπλήρωσε, «οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές από τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια ειδική κατάσταση».

Κατά την Νουί, η «δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, το πρόγραμμα εξακολουθεί να τρέχει ενώ τα capital controls παραμένουν σε ισχύ. Χτυπήθηκαν από την κρίση, κάποιες έκλεισαν, κάποιες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κάποιες χρησιμοποίησαν τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για να συνεχίσουν».

Και συνέχισε: «η οικονομία ωστόσο βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα capital controls χαλαρώνουν και εν τέλει θα αρθούν».

«Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή επίσης. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά», σημείωσε.

«Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή επίσης. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε