giannis-dragasakis-sz

Δραγασάκης VS Στουρνάρα-Ντράγκι: Τι σηματοδοτεί η νέα θέση του αντιπροέδρου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 03:48 Δημιουργία 01/03/18, 07:32
Του Αλέξη Ρωμανού

H ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας κι Ανάπτυξης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη έγινε για μεγαλύτερη ενίσχυση του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τονίζουν στο «xrimaonline.gr» πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.

Ο νέος Παπαδημητρίου (ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά τα αποκαλυπτήρια για το σκανδαλώδες επίδομα ενοικίου της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου), άλλωστε, με κάθε ευκαιρία υπεραμύνεται της «καθαρής εξόδου», εξαπολύοντας δριμεία κριτική στον διοικητή τη ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζητεί ξανά και ξανά την υιοθέτηση της λύσης της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Μάλιστα, ο ίδιος «μεταφράζει» τα καμπανάκια του κ. Στουρνάρα, ως ένδειξη μία συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, αφού υποστηρίζει πως η προληπτική γραμμή ισοδυναμεί με ένα ακόμη μνημόνιο. «Δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει παράταση του μνημονίου», έχει δηλώσει ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πολιτική «καθαρής εξόδου» στις αγορές, με «σφραγίδα» του Eurogroup και χαρακτηρίζοντας την πρόταση του επικφαλής της ΤτΕ, ως «προσωπική άποψη».

Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών είχε ξεσπάσει, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για τα χρήματα, που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Στουρνάρα ότι καλύπτει τους φοροφυγάδες.

Το καλοκαίρι του 2016 ο ίδιος είχε κατηγορήσει, επίσης, τον πρόεδρο της ΤτΕ ότι είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση στο τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 να πληρώσει το ΔΝΤ με τα αποθεματικά των ταμείων.

Κι οι σχέσεις με τον Ντράγκι;

Ιδιαίτερα κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος του νέου υπουργού Οικονομίας και στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάσσεται επίσης υπέρ της ύπαρξης ενός «δίχτυ ασφαλείας», κόντρα στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Δραγασάκης είχε πάρει από το… χέρι τον κ. Τσίπρα το 2014, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον γνωρίσει στον «Σούπερ Μάριο» και να του μιλήσει για το χρέος.

Ακόμη, να υπενθυμίσουμε ότι στις 22 Ιανουαρίου κ. ο Δραγασάκης μαζί με τον κ. Τσακαλώτο συνάντησαν τον Ντράγκι για την κυβερνητική επιλογή της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Ο σχεδιασμός αυτός, είπαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τέλος, η σχέση του κ. Δραγασάκη με την ΕΚΤ είχε διαταραχθεί, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε εκφράσει την άποψη για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με τράπεζες εκτός των συστημικών, το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Κι έλαβε την εξής απάντηση από κύκλους της ΕΚΤ: «παράλληλο τραπεζικό σύστημα σε χώρα της ΕΕ εκτός του ευρωσυστήματος, δηλαδή εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ δεν υφίσταται».

Αν σου άρεσε κάνε