FILE PHOTO:  Greek flags are displayed for sale for one Euro at a shop in Athens

«Μπουρλότο» στην «έξοδο» βάζει η πόλωση-Στο «κόκκινο» η αβεβαιότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 05:43 Δημιουργία 28/02/18, 07:37
Του Αλέξη Ρωμανού

Στον δρόμο προς το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο, μπαίνει «σφήνα» ένα ισχυρό εμπόδιο: το τεταμένο σκηνικό που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, με την πόλωση να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

Μακεδονικό, Novartis, παραιτήσεις υπουργών στο προσκήνιο.

Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η πολιτική αντιπαράθεση με οξύτατες –ενίοτε και σε προσωπικό επίπεδο- επιθέσεις, μηνύσεις, ανταλλαγές, ακόμη κα ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών, σε μία στιγμή που τα πάντα στην οικονομία παραμένουν «ανοιχτά» σε κάθε είδους κινδύνους.

To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Οι διεθνείς αναλυτές στις εκθέσεις τους για το ελληνικό ζήτημα μπορεί να εμφανίζονται αισιόδοξοι, όμως εμμέσως πλην σαφώς έχουν αρχίσει να επισημαίνουν ότι η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία έκθεση της Barlcays, η οποία πρακτικά δεν βλέπει κανένα εμπόδιο, που θα μπορούσε να βγάλει την χώρα από το θετικό μονοπάτι, πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μετά, ωστόσο, ο οίκος εμφανίζεται προσεκτικός σε ό,τι αφορά τον εφησυχασμό ως προς το πολιτικό «μέτωπο» και εξηγεί:

- Η δημοτικότητα της κυβέρνησης. Υπάρχουν πιέσεις για πρόωρες εκλογές. Δημοσιεύματα αναφέρουν πίεση για ανασχηματισμό. Το κλίμα μπορεί να βαρύνει με τα prior actions που σχετίζονται με την τέταρτη αξιολόγηση, και εάν όροι (conditionality) εξακολουθήσουν να επιβάλλονται μετά το τέλος του προγράμματος.

-Υπάρχουν δυο σημαντικά πολιτικά θέματα. Οι ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020, με το τελευταίο να μπορεί να έρθει νωρίτερα. Επιπλέον το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

- Χρηματοδότηση. Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες καλυμμένες ως τα τέλη του 2019, τις καλές προοπτικές ανάπτυξης, περαιτέρω χαλάρωση των capital controls είναι πιθανό να αποκτήσει η κυβέρνηση θέση ισχύος η οποία θα την σπρώξει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Barclays, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι ανεβασμένη. Το ρίσκο είναι αυξημένο από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά και ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τονίζει δε τη στρατηγική σημασία των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν σου άρεσε κάνε