bank-8

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες για «τρύπα» 9 δισ. !

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 27/02/18, 06:40
Εάν οι τράπεζες δεν κάνουν ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και επαναπαυθούν στις θετικές προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, θα μπορούσε να προκύψει απόκλιση από τους επιχειρησιακούς στόχους περίπου 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 για το σύνολο των ΜΕΑ (των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων).

Πρόκειται για το «καμπανάκι» του Γιάννη Στουρνάρα προς τους τραπεζίτες, όπως προκύπτει από την έκθεση τη ΤτΕ, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, δύο μόλις 24ωρα προτού τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν στον SSM τα τελικά στοιχεία για το stress test.

Μάλιστα, η ΤτΕ «μέτρησε», με ειδικό οικονομετρικό υπόδειγμα, πόσο μπορεί να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μόνο από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, δηλαδή με την υπόθεση ότι οι τράπεζες θα σταματήσουν εντελώς την ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων.

«Συνεπώς», τονίζει η ΤτΕ, «στην περίπτωση που οι τράπεζες επαναπαυθούν στις θετικές προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και κωλυσιεργήσουν στην εφαρμογή ενεργητικών μεθόδων διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των ΜΕΑ, η επίτευξη του οποίου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το αύριο του τραπεζικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας».

Την ίδια ώρα, στα 4 με 5 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι πρόσθετες προβλέψεις τις οποίες θα αναγκαστούν να σχηματίσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, λόγω της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (ΔΠΧΑ 9/ IFRS9), σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τονίζεται, στο α’ εξάμηνο του 2018 θα διεξαχθεί άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ενώ από την αρχή του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (ΔΠΧΠ 9/IFRS 9)13 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η επίπτωση του οποίου για τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες εκτιμάται σε αύξηση των προβλέψεων κατά περίπου 4-5 δισεκ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επιμεριστεί σε διάρκεια πέντε ετών.

Οι τράπεζες ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον προοδευτικό περιορισμό του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με στόχο τη μείωση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεταξύ Ιουνίου 2017 και Δεκεμβρίου 2019 περίπου κατά 37%. Εξάλλου, η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με συσσωρευμένες προβλέψεις είναι ικανοποιητική και η τιμή του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) ήταν το Σεπτέμβριο του 2017 17,1%, υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ (15%).

Αν σου άρεσε κάνε