Πατούν «γκάζι» οι θεσμοί εν μέσω ακραίας πολιτικής «πόλωσης»
Το «βλέμμα» των θεσμών είναι καρφωμένο... στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, λίγες μόλις μέρες πριν την κάθοδο της τρόικας, η οποία επισπεύτηκε, όπως ακριβώς ζητείται να επιταχυνθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με ορίζοντα την 21η Ιουνίου.
Για τότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup, πριν την πολυσυζητημένη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Πρόκειται για ένα deadline όσον αφορά την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση, χρέος και «επόμενη μέρα».
Η κυβέρνηση δηλώνει πως προλαβαίνει. Οι θεσμοί πάλι αμφιβάλλουν. Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος επίσπευσης της άφιξης των επικεφαλής είναι για να «πρεσάρουν» την ελληνική πλευρά ως προς το «μέτωπο» των 88 προαπαιτούμενων, ενώ παραμένουν κι εκκρεμότητες από τη γ' αξιολόγηση.
Οι Βρυξέλλες εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την «εμπόλεμη» κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τονίζοντας πως τα «παιχνίδια» σκανδαλολογίας εκπέμπουν μηνύματα αστάθειας κι αβεβαιότητας, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κινείται προσηλωμένη στο δρόμο προς την έξοδο από... τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ειδικά, ενώ οι τωρινοί της ηγέτες έχουν συναινέσει σε λιτότητα έως το 2060!
Κύρια ανησυχία των θεσμών είναι πως από τη μία οι πολιτικές συγκρούσεις και από την άλλη οι γεωπολιτικές «αναταραχές» ενδέχεται να επισκιάσουν τα ζητήματα της οικονομίας, εκτροχιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα των τελευταίων και κρισιμότερων διαπραγματεύσεων.
Πηγές των Βρυξελλών δε φοβούνται ακόμη και για επανάληψη του «σήριαλ» του πρώτου εξαμήνου του 2015, καθώς πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα βάζουν εκ νέου «φωτιά» στο ήδη «καυτό» πολιτικό σκηνικό, ενώ ενδέχεται να πυροδοτήσουν και κοινωνικές εκρήξεις.
Ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός (2019-2022) αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, την οποία πολλοί πολιτικοί αναλυτές «βλέπουν» να δραπετεύει στη «σκιά» μίας εντεινόμενης σκανδαλολογίας. Κι αυτό γιατί προβλέπει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε συντάξεις κι αφορολόγητο. Μέχρι πρότινος, βέβαια, η Αριστερά έκανε λόγο για «δότη», αναφερόμενη και στα αντίμετρα. Οι θεσμοί ζητούν την επίτευξη άμεσης συμφωνίας ως προς το παραπάνω «μείγμα», ενώ μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών εννόησε, ως «πρώιμη» τη συζήτηση για τα μέτρα-αντίβαρο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή, είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο. Προβλέπονται μεταξύ άλλων μειώσεις σε ορισμένες συντάξεις, αλλά και στήριξη οικογενειών. Δεν έχει γίνει συζήτηση με τους θεσμούς επ’ αυτών των μέτρων. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς, εάν αυτά θα αποτελέσουν μέρος των επερχόμενων διαπραγματεύσεων».
Ο Μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον ερχόμενο Μάιο, αφότου όμως πρώτα το ΔΝΤ έχει ανάψει το «πράσινο φως » για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως μετά το Πάσχα θα παρουσιάσουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Το ερώτημα είναι, τί ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό, ενώ το ΔΝΤ ενδεχομένως και να μην έχει ακόμη διευκρινίσει τη στάση του σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος.
Εξάλλου, τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα κρίνουν και τα… υπερπλεονάσματα.
Καταλυτικός παράγοντας για τις αποφάσεις του Ταμείου θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο, την «καυτή» άνοιξη για την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ευρήματα των τεστ αντοχής συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έως τότε κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το «σαφάρι» των πλειστηριασμών.
Και ενώ οι θεσμοί «δείχνουν» είτε προληπτική γραμμή στήριξης είτε ενισχυμένη εποπτεία για τη μεταμνημονιακή εποχή, εντούτοις ο κ. Τσακαλώτος εξακολουθεί να «πουλά» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», παίζοντας το επικοινωνιακό «παιχνίδι» του αυτόνομου προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, ο ίδιος έθεσε θέμα αξιοπιστίας έθεσε, εξηγώντας γιατί απορρίπτει την πρόταση για προληπτική γραμμή, την οποία σημειωτέον υιοθετεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή δεν εμπιστευόμαστε την Eλλάδα, δηλαδή λειτουργεί με ανάποδο τρόπο», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος. «Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό. Είναι καλή συγκυρία. Και η δική μας, αλλά και προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, δεν ήταν και τόσο τυχερές όσον αφορά τη διεθνή συγκυρία» , συμπλήρωσε.