Έξαλλος ο Ντράγκι με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»
Η «έκρηξη» Ντράγκι δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της καθυστέρησης των πλειστηριασμών. Ο «καβγάς» με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το πρόσφατο Eurogroup έγινε και για την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο «Σούπερ Μάριο» ανέφερε ότι το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου αντί να υποχωρήσει, κινήθηκε ανοδικά. Βεβαίως και ο ίδιος γνωρίζει ότι η απόδοση επηρεάστηκε από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, εντούτοις το «ξέσπασμά» του αφορούσε την εμμονή της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο του 2018.
Το Μαξίμου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το… «αφήγημα» πολιτικά, ωστόσο στην ΕΚΤ βλέπουν μεγάλους κινδύνους από την έξοδο της χώρας στις αγορές, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.
Παρά το γεγονός ότι το ομόλογο βρήκε ανταπόκριση, εντούτοις η συμπεριφορά του τίτλου στη διάρκεια των επόμενων ημερών δημιουργεί άσχημο προηγούμενο για τη συνέχεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση προς τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές, καθώς στοχεύει στη δημιουργία σημαντικού cash buffer για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Μπορεί η Ελλάδα να άντλησε 3 δισ. ευρώ σε μια επιτυχημένη έκδοση, εν μέσω μιας έντονα ταραχώδους εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο η απόδοση αυτή έχει εκτιναχθεί πάνω από το 4% με τα οφέλη τελικά αυτής της έκδοσης να πηγαίνουν προς το παρόν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και όχι στους επενδυτές οι οποίοι μπορεί να μετανιώνουν για αυτήν τους την τοποθέτηση.
Όπως επισημαίνουν, είναι το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που έχει τόσο άσχημη επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη. Και αυτό αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στον δρόμο της επόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές στην οποία και θέλει να προχωρήσει πριν από το καλοκαίρι. Και με δεδομένο το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στις αγορές με την αύξηση της μεταβλητότητας, οι επενδυτές ομολόγων αναμένεται να γίνουν πολύ πιο προσεκτικοί και επιλεκτικοί το επόμενο διάστημα.
Ορισμένοι αναλυτές, όπως και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ένα «μαξιλάρι» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης και συνεπώς να γίνει ομαλότερα η έξοδος στις αγορές μετά από σχεδόν μία δεκαετία διεθνούς οικονομικής βοήθειας.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά όλες αυτές τις αιτιάσεις για δίκτυ προστασίας, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη, χωρίς διεθνή στήριξη.
Οσο οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ εξηγούν οι αναλυτές.
Ουσιαστικά, κανείς εκ των δανειστών μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Παρά ταύτα, αν υπάρξει αναταραχή στις οικονομικές αγορές και οι αποδόσεις ανέβουν, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να τα καταφέρει να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση μία προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένας καλός τρόπος να διατηρηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Το πρόβλημα, σύμφωνα και με την ΕΚΤ, είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο έλεος των αγορών, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία έχοντας τόσα πολλά προβλήματα να εκκρεμούν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με κάθε αφορμή τονίζει ότι χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή, μεταφέροντας και την άποψη της ΕΚΤ.