hlektronikoi-pleistiriasmoi-akinita

Ο… εφιάλτης των πλειστηριασμών χτυπά την πόρτα χιλιάδων ιδιοκτητών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:11 Δημιουργία 21/08/17, 09:43
Από τον Σεπτέμβριο οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, καθώς αυτός ο εφιάλτης χτυπά την πόρτα χιλιάδων ιδιοκτητών.
Ακόμη και για χρέη μόλις των 2.500 ευρώ οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα "τσουνάμι" πλειστηριασμών, το οποίο αναμένεται να "φουντώσει" το Φθινόπωρο , με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οικίες θα βγαίνουν στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές.

 

Πρόκειται για τουλάχιστον 5.000 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, για χρέη προς τις τράπεζες οι οποίοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευτούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000, καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα, έτσι ώστε να πιάσουν τους στόχους της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων πάνω από 100.000 κόκκινα δάνεια ετοιμάζονται να καταγγείλουν οι τράπεζες, ενόψει της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών!

 

Ισχυρό πρέσιγνκ στις τράπεζες για να μειώσουν πάση θυσία τα «κόκκινα» δάνεια ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τις πιέσεις που δέχεται με τη σειρά της από την ΕΚΤ.

 

Μάλιστα τις προτρέπει να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς μετά την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία των Σεπτέμβριο.

 

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Εθνική Τράπεζα - 45%, Eurobank - 49%, Alpha Bank - 54%, Πειραιώς - 52%) και ως συνολικό στόχο για το σύστημα είναι ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ.

 

Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%.Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ.

 

Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.

 

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.

 

Περίπου το 60% της μείωσης εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα επιχειρηματικά, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται σχεδόν ισόποσα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2019, με το σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 37% σε 20% το 2019.
Αν σου άρεσε κάνε