pleisthriasmoi2

«Τελεσίγραφο» Ντράγκι για πλειστηριασμούς πριν την άφιξη της τρόικας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 20/02/18, 07:00
Της Βούλας Μαλαίνου

Ούτε μία εβδομάδα πριν την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα και το «μέτωπο» της κυβέρνησης με την ΕΚΤ σχετικά με το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών… αναζωπυρώνεται.

Αυτό ανέδειξε η χθεσινή κόντρα του Μάριο Ντράγκι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να παρεμβαίνει για τη συνεχή αποχή των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, τονίζοντας παράλληλα τη μέτρια γεωγραφική κάλυψη και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

Τα «γκάζια» του «Σούπερ Μάριο» δεν αποτελούν έκπληξη. Οι σχετικές πιέσεις έχουν πλέον μεταφερθεί και στο «γήπεδο» της ΕΚΤ, αλλά και του SSM, πέρα από του Eurogroup, τη στιγμή μάλιστα που οι πλειστηριασμοί αποτελούν το ένα εκ των δύο προαπαιτούμενων σε εκκρεμότητα, που έχουν «φρενάρει» την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, ο Ντράγκι ζητώντας να επιταχυνθούν οι ρυθμοί όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είχε κρίνει ως ανεπαρκές το πλαίσιο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), κάνοντας λόγο για... τροποποιήσεις με την έναρξη της τέταρτης, και κρίσιμης όπως όλα δείχνουν, αξιολόγησης. Ο ίδιος είχε τονίσει, μάλιστα, πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει τη σχετική δέσμευση…

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το «σαφάρι» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο θα ξεκινήσει την 1η Μαίου, είναι πιθανόν η ολοκλήρωση αυτής της εκκρεμότητας να μεταφερθεί για την επόμενη αξιολόγηση. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως ο φάκελος της τέταρτης ανοίγει… με τα δημοσιονομικά. Που σημαίνει πως στη λίστα θα έχει προστεθεί ακόμη ένα ακανθώδες ζήτημα, το οποίο προκαλεί εσωκομματικές «τριβές». Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην «κλίκα» Φίλη, ακολουθούν τη «γραμμή» του πρώην υπουργού και ζητούν από την κυβέρνηση την κατάθεση μίας νομοθετικής ρύθμισης, που θα προστατεύει την πρώτη λαϊκή κατοικία.

Από την πλευρά του το Μαξίμου στο αίτημα αυτό απαντά μέχρι στιγμής με την «καβάτζα» του νόμου Κατσέλη, ο οποίος όμως θα σταματήσει να ισχύει από το 2019, οπότε και αναμένεται και η μεγάλη «σφαγή» μαζί με τον… «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να ανοίγει «παράθυρο» σε αλλαγές στο νόμο Κατσέλη υπό το αφήγημα της «δίκαιης, βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης».

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου προανήγγειλε τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη, «που θα αποτρέπουν την κατάχρηση των διατάξεών του από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των πραγματικά αδύναμων». «Δεν θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να επωφελούνται εις βάρος των έντιμων νοικοκυριών, καμία οικογένεια που έχει δυσκολίες να πληρώσει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», τόνισε ο ίδιος.

Έρχεται η τρόικα

Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης «γυρίζει» και πάλι… η ατζέντα, ενώ η εγχώρια πολιτική σκηνή θυμίζει «καζάνι που βράζει» στον απόηχο της σκανδαλολογίας, αφότου η υπόθεση της Novartis «έσκασε» στο προσκήνιο και εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών στη «σκιά» της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα «βλέμματα» στρέφονται παράλληλα και στην άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα «πόδι» στην Αθήνα θα έχουν πατήσει τα τεχνικά κλιμάκια. Με δύο προαπαιτούμενα ακόμη να εκκρεμούν, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι διαβουλεύσεις δύο ταχυτήτων στις αίθουσες του Χίλτον. Δηλαδή κυβέρνηση και δανειστές να επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες και συνάμα να θέτουν τις βάσεις στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης: το περιεχόμενο και τα χρονοδιαγράμματα.

Αναφορικά με τη δεύτερη εκκρεμότητα, το ζήτημα του Ελληνικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής δυστοκίας ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Οι θεσμοί δυσανασχετούν με την κωλυσιεργία της κυβέρνησης όσον αφορά αυτή την κορυφαία επένδυση. Χαρακτηριστική η δήλωσή τους «ας μπουν τουλάχιστον οι μπουλντόζες», τη στιγμή που δεν κουνιέται φύλλο. Πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση», η οποία συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη.

Και η δόση;

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να τρέξει σε έναν «αγώνα δρόμου» δύο εβδομάδων, εκ των οποίων η μία συμπίπτει χρονικά με τον ερχομό της τρόικας, προκειμένου να κλείσει τις «τρύπες» της γ’ αξιολόγησης, έτσι ώστε το επόμενο EWG να ανάψει το πράσινο φως στην απελευθέρωση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών.

Ωστόσο, η Γερμανία είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Αν σου άρεσε κάνε