stress-tests2

Από τον «πήχη» των stress tests περνά η «επόμενη μέρα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 20/02/18, 06:50
Του Αλέξη Ρωμανού

Τα αποτελέσματα των των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα δείξουν, αν θα χρειαστεί ή όχι νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την «επόμενη ημέρα» για την οικονομία, καθώς και τις αποφάσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Αυτό είναι το νέο μήνυμα, που έστειλαν στην Αθήνα κοινοτικοί αξιωματούχοι στα πλαίσια του Eurogroup, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις για μείωση των «κόκκινων δανείων» μέσω την επιτάχυνσης των πλειστηριασμών.

Τα τραπεζικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να παρουσιάσουν στην ΤτΕ τα τελικά, αναλυτικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του δ’ τριμήνου του 2017.

Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν στην διάθεση της Ντανιέλ Νουί, η οποία στις 27-28 του μηνός θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η επικεφαλής του SSM θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Μαρτίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις της τόσο με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η προσπάθεια της ΤτΕ και των τραπεζιτών να πείσουν τους δανειστές ότι μπορούν να διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια» θα είναι μεγάλη, καθώς οι στόχοι για μείωσή τους τη διετία 2018-2019 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι.

Οι δανειστές ανησυχούν για την δυνατότητα των τραπεζών να μειώσουν ουσιαστικά τα «κόκκινα δάνεια», δεδομένου ότι στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 δημιουργήθηκαν επιπλέον 2 δισ. νέα NPLs, εξέλιξη που δεν πέρασε απαρατήρητη από τον SSM.

Ο SSM επιμένει στην αλλαγή του «μείγματος», ώστε το 2018-2019 η μείωση των «κόκκινων» δανείων να γίνει περισσότερο με ρευστοποιήσεις και πωλήσεις και πολύ λιγότερο με διαγραφές (που «σήκωσαν» και το μεγαλύτερο βάρος το 2017).

To ΔΝΤ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ειδικά για το τραπεζικό σύστημα η προηγούμενη απόφαση, να δοθεί χρόνος τριών ετών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, ήταν λανθασμένη, καθώς όλο αυτό το διάστημα τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμένουν σε κατάσταση «ζόμπι».

Δηλαδή θα αναλώνουν δυνάμεις και κεφάλαια για τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς να χρηματοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις και νέες δραστηριότητες, όπως έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο βέβαια έχει απέναντί του μια συμμαχία τριών δυνάμεων αποτελούμενη από την ΕΚΤ, την ΤτΕ και τις ελληνικές τράπεζες που αντιδρούν.

Αρνητική «πρωτιά» στην ΕΕ

Σημειώνεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε