BBG: «Άκυρο» από Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα τον Φεβρουάριο, λιγότερο από έξι μήνες πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.
Σημειώνεται πως ο πήχης προσδοκιών για την έκβαση του σημερινού συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν ήδη χαμηλά, καθώς πηγή των Βρυξελλών είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως παραμένουν «ανοιχτά» δύο βασικά προαπαιτούμενα, αφενός το «μέτωπο» των πλειστηριασμών και αφετέρου το «καυτό» ζήτημα του «Ελληνικού», ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.
Πάντως, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως οι παραπάνω εκκρεμότητες είναι «τεχνικής φύσεως», ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί ελπίζουν πως τα ανοιχτά προαπαιτούμενα θα έχουν κλείσει μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, όμως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η νέα δόση μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κυρίως λόγω των περιορισμών προγραμματισμού μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση.
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές προτάσσουν, ως βασικό ζήτημα το καθεστώς υπό το οποίο θα βρίσκεται η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι, ενώ η Αθήνα δεν έχει την πολιτική βούληση για την υιοθέτηση τη; Προληπτικής γραμμής στήριξης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ερώτημα είναι, κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν λήξει η διάσωση, ειδικά εάν αποδυναμωθεί η σημερινή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η παράταση στην τελευταία έκδοση ελληνικών ομολόγων λόγω του sell-off στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζει ακριβώς αυτή την «ευαισθησία» της χώρας σε εξωγενείς παράγοντες, σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγείροντας ερωτήματα για το πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς εξωτερική βοήθεια.