ilektronikoi-pleistiriasmoi-syntaxiouhos

«Δείχνουν»... αλλαγές στο νόμο Κατσέλη με το αφήγημα της «κοινωνικής ανάπτυξης»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:02 Δημιουργία 18/02/18, 12:01
Με το «αφήγημα» της «δίκαιης, κοινωνικής ανάπτυξης», ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου προανήγγειλε αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τη στιγμή που το ηλεκτρονικό «σαφάρι» πλειστηριασμών ξεκινά την 1η Μαίου και για χρέη και προς το Δημόσιο ενώ τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί έχουν ασκήσει δριμεία κριτική κατά του εν λόγω νομικού πλαισίου, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια και προϊδεάζοντας για τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της δ’ αξιολόγησης, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, όπως τονίζουν οι θεσμοί.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρεται σε αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, «που θα αποτρέπουν την κατάχρηση των διατάξεών του από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των πραγματικά αδύναμων».

Σημειώνεται πως ενώ ο στόχος σε βάθος ενός μόλις έτους αφορά 18.000 πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να μπει «χέρι» στην πρώτη κατοικία των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, «καλύπτοντας» ωστόσο ότι ο νόμος Κατσέλη σταματά να ισχύει από τις αρχές του 2019.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να επωφελούνται εις βάρος των έντιμων νοικοκυριών», τονίζει ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως «καμία οικογένεια που έχει δυσκολίες να πληρώσει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Διευκρινίζει παράλληλα ότι η δυνατότητα ο δανειολήπτης να έχει προτεραιότητα έναντι των funds για εξαγορά «κόκκινων» δανείων θα ισχύσει μόνο για τους στρατιωτικούς, καθώς «βρισκόμαστε εντός μνημονιακών υποχρεώσεων, οπότε πολλές από τις καλές ιδέες που ακούγονται, ενώ θα θέλαμε πολύ, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν».

Ο κ. Παπαδημητρίου υπεραμύνεται των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων, λέγοντας ότι απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας, «ώστε να αποτραπεί η δόλια χρήση του μηχανισμού», ενώ αναφέρει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε βελτιώσεις και επεκτάσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis απαντά ότι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος «όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες», καθώς «δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα ή ότι πρόκειται για κάποια σκευωρία».

Αν σου άρεσε κάνε