Fitch: Θα αφήσει τις τράπεζες σε «επιλεκτική χρεοκοπία»;
Περισσότερο και από την ίδια την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, οι αγορές περιμένουν την έκθεση του οίκου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει τον περασμένο Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μια βαθμίδα, σε «Β-» από «CCC», με θετικές τις προοπτικές (outlook).
Σημαντικό στοιχείο στην τότε απόφαση της Fitch ήταν το γεγονός πως δεν έβλεπε πολιτική αστάθεια και δεν θεωρούσε πιθανές τις πρόωρες εκλογές επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πηγή αβεβαιότητας και πλήγμα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Το ερώτημα είναι εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια γνώμη, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου.
Οι τράπεζες
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls. Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με έκθεσή της στις 23 Ιανουαρίου 2018 η Fitch σημείωνε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «μαξιλάρια», ώστε να αντιμετωπίσουν μέτριες πιέσεις από τα επικείμενα stress tests.
Ο οίκος εκτιμά πως οι προκλήσεις για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν, επικαλούμενος τη «βόμβα» των «κόκκινων δανείων», ενώ τονίζει πως η εξάρτηση από τον ELA θα συνεχιστεί, όπως και οι εκροές καταθέσεων.
«Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερα αδύναμης ποιότητας ενεργητικού, των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των «σφιχτών» συνθηκών ρευστότητας», επισημαίνει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι δείκτες NPEs/δανείων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί για τις τέσσερες μεγαλύτερες τράπεζες και κυμαίνονται από το 45% για τη Eurobank ως το 55% για την Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνέχιση των capital controls σημαίνει ότι οι εκδότες θα συνεχίσουν να μένουν στην κατηγορία «RD» (restricted default) και πώς αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις, κάτι που φαίνεται απίθανο τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Non event» για τις αγορές
Η αναβάθμιση κατά μία κλίμακα της Ελλάδας σε Β από Β- από την Fitch είναι ουδέτερη και στην ουσία αποτελεί «non event».
Δεν αλλάζει καθοριστικά η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα (τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα από τους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές)
Μόνο η Moody’s έχει μείνει πολύ πίσω στην βαθμολογία της χώρας, καθώς ο οίκος την κατατάσσει στην κλίμακα Caa2 και ήδη απέχει 2 κλίμακες από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s, η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1.