lagarde-zeit-dnt-daneio-ellada

«Άγνωστος Χ» η στάση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/02/18, 06:50
Του Αλέξη Ρωμανού

Tο ΔΝΤ δήλωσε χθες, για μία ακόμη φορά, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις: πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος.

«Δεν υπάρχουν νέα… Δεν έχουμε πει ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα… Δεν έχω ημερομηνία για το πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος και θα βγάλουμε Έκθεση».

Με αυτά τα τρία «δεν», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε την εικόνα ότι οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» και το χρέος δεν έχουν «ωριμάσει» ακόμα, αναμένοντας έναν καταλύτη.

Αρκετοί αναλυτές περιμένουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα περί ελάφρυνσης.

«Η ανακοίνωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για το Χρέος», αρκέστηκε να δηλώσει ο αξιωματούχος του Ταμείου, την ώρα που οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η περιβόητη γαλλική λύση, που συνδέει την πορεία του ΑΕΠ με την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κεντρικό κομμάτι αυτού του μηχανισμού μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «τεχνικό», αλλά στην πραγματικότητα απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούνται καίριες για τη στήριξη της ανάπτυξη, το εύρος της ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης και τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά.

Αν το Ταμείο έμπαινε, βάζοντας λεφτά στο πρόγραμμα, θα ήταν η «σφραγίδα» και ένα ισχυρό σήμα για το διεθνές οικονομικό σύστημα και τους ξένους επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η εγγύηση του ΔΝΤ θα έλυνε και τα χέρια της ΕΚΤ, ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο QE και να πάρουν «ανάσα» με φρέσκο χρήμα οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία.

Τελικώς, το ΔΝΤ επέλεξε να μπει με ένα πρόγραμμα (Stand-By Arrangement) που είχε πέσει σε «αχρηστία», όπως λέει το ίδιο το Ταμείο, από τη δεκαετία του 1980 και προβλέπει εκταμίευση ενός ποσού μόλις 2 δισ. δολαρίων το πολύ, εάν και εφόσον πρώτα οι Ευρωπαίοι δεσμευτούν για μέτρα ελάφρυνσης.

Το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος και των δανεικών του ESM. Συνολικά 86 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση του «Χ» σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αν τελικά βλέπουν στην κυβέρνηση να παραμένει το ΔΝΤ, η απάντηση κλίνει προς το «ναι». Ίσως με μια παρόμοια σχέση με τη σημερινή. Και ίσως διότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν την παραμονή του ως εγγύηση για την επιτυχία των εξόδων της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου.

Με «άγνωστο Χ» προς το παρόν τη στάση του ΔΝΤ και την αναμενόμενη από το Ταμείο νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι η διευθέτηση για το χρέος πρέπει να βασίζεται στο λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» και να συνίσταται στα εξής: Αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και, αφ’ ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

 

Αν σου άρεσε κάνε