eurogroup

Εντείνεται το πρέσινγκ για τη δόση-Οι πλειστηριασμοί και η διαπραγμάτευση 2 ταχυτήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/02/18, 06:40
Της Βούλας Μαλαίνου

Στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης «γυρίζει» και πάλι… η ατζέντα, ενώ η εγχώρια πολιτική σκηνή θυμίζει «καζάνι που βράζει» στον απόηχο της σκανδαλολογίας, αφότου η υπόθεση της Novartis «έσκασε» στο προσκήνιο.

Μόλις λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM την Καθαρά Δευτέρα, τρία προαπαιτούμενα ακόμη εκκρεμούν, συνεπώς η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα… «αιωρείται».

Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη προσδοκιών για την έκβαση και των δύο παραπάνω συνεδριάσεων, υποστηρίζοντας πως και η γ΄αξιολόγηση θα «κλείσει» και τυπικά και οι θεσμοί θα ανάψουν το «πράσινο φως» στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Αθήνα.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν… προεξοφλούν επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup, τηρώντας επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη λήψη απόφασης για τη δόση. Χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Αθήνα δεν έχει ολοκληρώσει τρία προαπαιτούμενα, τα οποία χαρακτήρισε «τεχνικής φύσεως». Η ίδια πηγή απέφυγε να κάνει εκτίμηση σχετικά με τη δανειοδότηση, ενώ οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι θεσμοί ασκούν πιέσεις προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να «τρέξει» τις εκκρεμότητες, διότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάιο. Στο πλαίσιο αυτό, ούτε την κυβέρνηση συμφέρουν καθυστερήσεις στο δρόμο προς την εκπνοή του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τα «βλέμματα» δε στρέφονται παράλληλα και στην άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα «πόδι» στην Αθήνα θα έχουν πατήσει τα τεχνικά κλιμάκια. Σε περίπτωση που είτε στο συμβούλιο της Καθαράς Δευτέρας είτε πριν την κάθοδο της τρόικας, η γ’ αξιολόγηση δεν έχει «κλειδώσει» και με τη «βούλα», τότε το επικρατέστερο σενάριο είναι οι διαβουλεύσεις δύο ταχυτήτων στις αίθουσες του Χίλτον. Δηλαδή κυβέρνηση και δανειστές να επιχειρούν να κλείσουν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα και συνάμα να θέτουν τις βάσεις στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. Σημειώνεται, εξάλλου, πως ένα από τα «ακανθώδη» ζητήματα, αυτό των πλειστηριασμών, ενδέχεται να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση, όπως διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το μεγάλο «σαφάρι» θα ξεκινήσει την 1η Μαίου, όταν και οι πωλήσεις ακινήτων θα επεκταθούν και για χρέη στο Δημόσιο.

Πάντως, αξίζει επίσης να επισημανθεί η τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο γα την άφιξή της στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Η τόσο εσπευσμένη κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών εκτιμάται πως αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα.

Οι τρεις «εξισώσεις»

Οι θεσμοί έχουν επισημάνει πολλάκις τους αργούς ρυθμούς της Αθήνας όσον αφορά την ολοκλήρωση των τριών προαπαιτούμενων, εκ των οποίων τα δύο προκαλούν εσωκομματικές «τριβές», άρα και «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο λόγος αφενός για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών και αφετέρου για την κορυφαία επένδυση του Ελληνικού, για την οποία η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τον χρόνο.

Όσον αφορά την πρώτη εκκρεμότητα, οι θεσμοί εκφράζουν προβληματισμό με τις συνεχείς αναβολές της σχετικής διαδικασίας, αν και η μαζική «σφαγή» θα ξεκινήσει από την 1η Μαϊου, όταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται πως για το ζήτημα της πώλησης ακινήτων έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ όσο και από την επικεφαλής του SSM. Ο Μάριο Ντράγκι έχει προαναγγείλει αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η Ντανιέλ Νουί έχει «δείξει» και τη λύση της αναδιάρθρωσης των δανείων, όσο αυτά είναι στη «ζωή», προκειμένου να «τρέξει» το συμμάζεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Αναφορικά με τη δεύτερη εκκρεμότητα, το ζήτημα του Ελληνικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής δυστοκίας ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Οι θεσμοί δυσανασχετούν με την κωλυσιεργία της κυβέρνησης όσον αφορά αυτή την κορυφαία επένδυση. Χαρακτηριστική η δήλωσή τους «ας μπουν τουλάχιστον οι μπουλντόζες», τη στιγμή που δεν κουνιέται φύλλο. Πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση», με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη να υπογραμμίζει πως συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη. Τέλος, η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τον ΔΕΣΦΑ.

«Θολή»… η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί και του Ντέκλαν Κοστέλου ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ακανθώδη θέματα. Ενδεικτικός ο δημοσιονομικός φάκελος, υπό την απειλή των νέων μέτρων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ακόμη στον «αέρα».

Παράλληλα, βέβαια, μεγάλα είναι τα «παζάρια» και για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, περίοδο, την οποία στο ΥΠΟΙΚ έχουν «βαφτίσει», ως μεταμνημονιακή εποχή. Ωστόσο, η λιτότητα διαρκείας στην οποία έχει συναινέσει η κυβέρνηση, δεν θυμίζει σε τίποτα το τέλος των μνημονίων. Τουναντίον, οι θεσμοί μιλούν για καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ ο Γάλλος Επίτροπος έκανε λόγο για «έξοδο» με… δεσμεύσεις.

Πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν πως η απόφαση για προληπτική γραμμή στήριξης είναι στο χέρι της Αθήνας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση. Τόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όσο και κορυφαίοι, ξένοι τραπεζίτες δείχνουν αυτό το καθεστώς, ως το πιο «ασφαλές» για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν και πηγή της Κομισιόν είχε στείλει ανάλογο μήνυμα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο μάλιστα τη λεγόμενη «υβριδική λύση».

Δηλαδή, η «προληπτική γραμμή στήριξης» να έχει «υβριδικό πρότυπο χαρακτήρα», που δεν θα συνδέεται με νέες δεσμεύσεις πέραν εκείνων που απορρέουν από τις συμφωνίες του τρίτου προγράμματος.

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες, εκτός των άλλων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και ένα «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν πράγματι η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 επιτύχει μία «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!

Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.

Αν σου άρεσε κάνε