Τι... «γυρεύει» ο Τσακαλώτος σε Παρίσι και Λονδίνο
Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Λονδίνο έχει στόχο να δοκιμάσει τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτών σχετικά με την πρόθεσή τους ως προς τις επόμενες δύο εκδόσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν τον Αύγουστο.
Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των άλλων έχει επαφές με εκπροσώπους της Rothschild και της γαλλοαμερικανικής τράπεζας Lazard (είχε διατελέσει σύμβουλος προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων), σε μία προσπάθεια να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε… γραμμή πειθαρχίας, ακόμη και εάν η χώρα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ακόμη και χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης. Κάτι, που δύσκολα θα δεχθούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και όσοι έχουν τοποθετηθεί στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου.
Όσοι βλέπουν κινδύνους από μία «καθαρή έξοδο», επιμένουν στην ανάγκη να κάνει η χώρα τα πρώτα της βήματα μετά τα μνημόνια με ένα ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας».
Από αυτήν την άποψη, μία χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο με τα ομόλογα της να αξιολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”), όπως θα είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, θα διατρέχει για αρκετό καιρό τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά στη σχέση της με την αγορά ομολόγων.
Εξάλλου, με τα ομόλογα σε κατηγορία “junk”, η χρηματοδότηση από τον ELA αποτελεί μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά τους αποτελέσματα και να τις εκθέσει σε σοβαρότερο κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.
H κυβέρνηση επιθυμεί να φτιάξει ένα αποθεματικό ασφαλείας περί τα 19 δισ. ευρώ, αλλά εάν δεν αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές, τότε είναι αδύνατον να βρει φθηνά κεφάλαια.
Τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, γεγονός που δυσκολεύει τη νέα έκδοση ομολόγου.
Μετά από έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, οι αγορές «δείχνουν» πως εισέρχονται πλέον σε μία νέα περίοδο, όπου κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι κάθετες διακυμάνσεις, η ταχύτερη εναλλαγή θετικών-αρνητικών προσήμων, καθώς κι η αύξηση του επενδυτικού ρίσκου, συνεκτιμώντας πως παράλληλα οι αγορές χρήματος θα «δοκιμαστούν» από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.
Η κλιμάκωση διεθνώς των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η «αντίστροφη μέτρηση» για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ξεκινήσει και μάλιστα η ισχύ της θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε αυτό το πιο ρευστό και μεγαλύτερου ρίσκου περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί και η ελληνική οικονομία.
Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,4%, που αποτελεί υψηλό διμήνου, έχοντας απομακρυνθεί εντελώς πια από τα χαμηλά 12ετίας και το 3,6%, όπου είχε διαπραγματευτεί για μεγάλο διάστημα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η απόδοση του 10ετούς έχει εκτιναχθεί κατά 23% μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες!