Αγώνας δρόμου για τις εκκρεμότητες-Καθαρά Δευτέρα τα νεότερα για δόση
Μόλις έξι ημέρες έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για να κλείσει τις «καυτές» εκκρεμότητες της γ' αξιολόγησης, έτσι ώστε να δοθεί το «σήμα» για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Την Καθαρά Δευτέρα αναμένονται τα σπουδαία στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, καθώς στις 19 Φεβρουαρίου παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup θα «τρέχει» και εκείνη του διοικητικού συμβουλίου του ESM, όπου επί τάπητος θα τεθεί η απελευθέρωση των χρημάτων προς την Αθήνα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση θα έχει στόχο να εγκριθεί το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την τρίτη αξιολόγηση.
Με βάση τα προβλεπόμενα η Κομισιόν θα υπογράψει το έγγραφο εκ μέρους του ESM μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο των Διοικητών.
Σφίγγουν το ζωνάρι οι δανειστές
Επόμενη ημερομηνία-ορόσοημο η 26η Φεβρουαρίου, όταν κι αναμένεται η εσπευσμένη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα, η οποία επιβεβαιώνει πως οι εταίροι σφίγγουν το «ζωνάρι», ώστε να μην εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα με ορίζοντα τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και εκπνέει το ελληνικό πρόγραμμα.
Βέβαια, η τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο γα την άφιξή της στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Η τόσο εσπευσμένη κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών, ενώ ήδη θα έχουν έρθει τα τεχνικά κλιμάκια, γεννά ερωτηματικά...
Στο «ρελαντί»... οι εκκρεμότητες
Στο πρόσφατο EWG, εξάλλου, οι θεσμοί επεσήμαναν τους αργούς ρυθμούς της Αθήνας όσον αφορά την ολοκλήρωση τριών προαπαιτούμενων, εκ των οποίων τα δύο προκαλούν εσωκομματικές «τριβές», άρα και «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο λόγος αφενός για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών και αφετέρου για την κορυφαία επένδυση του Ελληνικού, για την οποία η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τον χρόνο. Αξίζει να επισημανθεί πως πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το κεφάλαιο πλειστηριασμοί να «μετατεθεί» για την επόμενη αξιολόγηση.
Όσον αφορά την πρώτη εκκρεμότητα, οι θεσμοί έχουν τονίσει τις συνεχείς αναβολές της σχετικής διαδικασίας με απόφαση των συμβολαιογράφων, αν και η μαζική «σφαγή» θα ξεκινήσει από την 1η Μαϊου, όταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται πως για το ζήτημα της πώλησης ακινήτων έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ όσο και από την επικεφαλής του SSM. Ο Μάριο Ντράγκι έχει προαναγγείλει αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η Ντανιέλ Νουί έχει «δείξει» και τη λύση της αναδιάρθρωσης των δανείων, όσο αυτά είναι στη «ζωή», προκειμένου να «τρέξει» το συμμάζεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Αναφορικά με τη δεύτερη εκκρεμότητα, το ζήτημα του Ελληνικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής δυστοκίας ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Οι θεσμοί έχουν εκφράσει τη δυσανασχέτησή τους ξανά και ξανά, με χαρακτηριστική τη δήλωσή τους «ας μπουν τουλάχιστον οι μπουλντόζες», τη στιγμή που δεν κουνιέται φύλλο. Πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση», με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη να υπογραμμίζει πως συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη. Τέλος, η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τον ΔΕΣΦΑ.
Εάν αυτά τα τρία προαπαιτούμενα «τρέξουν», τότε θα εκταμιευθεί η δόση.
«Καίει» η δ' αξιολόγηση
Άλλωστε, η πρόσφατη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί και του Ντέκλαν Κοστέλου ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ακανθώδη θέματα. Ενδεικτικός ο δημοσιονομικός φάκελος, υπό την απειλή των νέων μέτρων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ακόμη στον «αέρα».
Παράλληλα, βέβαια, μεγάλα είναι τα «παζάρια» και για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, περίοδο, την οποία στο ΥΠΟΙΚ έχουν «βαφτίσει», ως μεταμνημονιακή εποχή. Ωστόσο, η λιτότητα διαρκείας στην οποία έχει συναινέσει η κυβέρνηση, δεν θυμίζει σε τίποτα το τέλος των μνημονίων...