Μοσκοβισί: Μην περιμένετε γερμανικά «δώρα» για το χρέος
«Μην υπολογίζετε σε κάποια γενναιοδωρία, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι πάντα προσηλωμένο στη σταθερότητα». Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Αθήνα.
Στο Μαξίμου ένιωσαν “ανακούφιση” για την επιλογή Σολτς στο «τιμόνι» του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Όμως, ο Σοσιαλδημοκράτης αναμένεται να ακολουθήσει τα… χνάρια του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα εφαρμόσουν την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η οποία αποτελούσε κεντρική προτεραιότητα του Σόιμπλε», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος.
Με λίγα λόγια, ο Μοσκοβισί ουσιαστικά ξεκαθάρισε στην Αθήνα πως δεν θα πρέπει να περιμένει γερμανικά «δώρα» όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, η έχει γίνει «πεδίο αντιπαράθεσης» ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.
Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.
Το σχέδιο προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα αυτό που εκκρεμεί είναι ο προσδιορισμός και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Όμως εάν δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία, είναι σαφές πως η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έχουν αποφασιστεί σε γενικές γραμμές από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016, αλλά απομένει η εξειδίκευσή τους, την οποία ζητεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές καις την οικονομία γενικότερα. Στο πακέτο των μέτρων που είχε αποφασιστεί από το Eurogroup, προστέθηκε και η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία θα ενεργοποιείται κάθε φορά που υστερεί των στόχων ο πήχης της ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
– Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
– Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
– Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια, πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050 και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% – 0,9%.