kostelo-moscocvisi2

Μας «δένουν» με αυστηρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις-Το χρέος και το «πέναλτι»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/02/18, 07:57
Του Αλέξη Ρωμανού

Στην έναρξη των συζητήσεων για το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους προσβλέπουν στην κυβέρνηση, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία του Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν στη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων ακόμα και μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές διαμηνύουν πως οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα συνδυαστούν με αυστηρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις! Ένα πιθανό σενάριο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του ESM, τα οποία δεν θα χρειαστούν τελικά και εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το θέμα του χρέους «φιγουράρει» στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί «τάπητος» θα τεθεί η γαλλική πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους, που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προβλέπει ότι η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων θα είναι από 0 έως και 15 έτη. Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η επέκταση των λήξεων θα κινηθεί από 10 έως και 15 έτη, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος των προβλέψεων.

Ωστόσο, το «πέναλτι» σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα αυστηροποιούνται οι κανόνες επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με αυξημένες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επειδή, όμως, η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα απαιτούνται ταυτόχρονα και χαμηλότερα επιτόκια και όχι μόνο σταθερά, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.

Η ρύθμιση του χρέους έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.

Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα αυτό που εκκρεμεί είναι ο προσδιορισμός και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Όμως εάν δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία, είναι σαφές πως η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έχουν αποφασιστεί σε γενικές γραμμές από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016, αλλά απομένει η εξειδίκευσή τους, την οποία ζητεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές καις την οικονομία γενικότερα. Στο πακέτο των μέτρων που είχε αποφασιστεί από το Eurogroup, προστέθηκε και η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία θα ενεργοποιείται κάθε φορά που υστερεί των στόχων ο πήχης της ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια, πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050 και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% - 0,9%.

Αν σου άρεσε κάνε