Τι «φέρνει» για Ελλάδα ο «αντι-Σόιμπλε» Σολτς στο «τιμόνι» του ΥΠΟΙΚ
Του Αλέξη Ρωμανού
Ο"μεγάλος συνασπισμός" είναι γεγονός στη Γερμανία, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου "πανηγυρίζουν", που ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει το –και «ελληνικού ενδιαφέροντος»- υπουργείο Οικονομικών.
Τόσο ο αντί-Σόιμπλε υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και το SPD τάσσονται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του για πολλούς πολιτικούς αναλυτές σηματοδοτεί την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου.
"Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί έξω από τη νομισματική ένωση – ούτε καν από τις ομιλίες Γερμανών πολιτικών", είχε αναφέρει ο ίδιος στη Welt am Sonntag, σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται και ως αιχμή κατά του νυν προέδρου της Βουλής της Γερμανίας.
Ωστόσο, ο Σολτς είχε κατακρίνει και την εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015. «Βλέπουμε που οδηγούν οι λαϊκίστικες αντιλήψεις… Η αντίληψη ότι έτσι απλά μπορείς να αποδράσεις από τους νόμους της οικονομίας και τις συμφωνίες με άλλους είναι λάθος», είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του..
Η ελληνική κυβέρνηση αγωνιούσε για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Το χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας θα ήταν το Βερολίνο να οδηγηθεί σε εκλογές.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπλόκαρε κάθε συζήτηση και προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού χρέους και επομένως θα καθυστερούσε και την κρίσιμη τελικά αξιολόγηση, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος.
Στο Μαξίμου νιώθουν "ανακούφιση" για την επιλογή Σολτς στο ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Τσακαλώτος είχε«συμβουλεύσει» τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες: «πρέπει να είστε μέσα στην κυβέρνηση».
Τα "βλέμματα" τώρα στρέφονται στη στάση του ΔΝΤ, που θέτει την ελάφρυνση χρέους, ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.