Τα «ορόσημα» του Φεβρουαρίου
Όπως όλα δείχνουν, θέμα ημερών είναι η νέα έξοδος στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, ώστε το Δημόσιο να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Έπονται δύο ακόμη εκδόσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου η χώρα να χτίσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Εντός του μήνα το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει, τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς απόφαση για το χρέος, το Ταμείο δεν πρόκειται να πει το «ναι». Πιθανότερο σενάριο είναι να δώσει έξτρα χρόνο - και πάλι - στην ευρωζώνη έως τον Ιούλιο με παράταση του stand by arrangement.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου δήλωσε χθες: πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος.
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία αναμένεται να βαθμολογήσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας ….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση ενδείξεις και η Fitch θα αναβαθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στην κλίμακα Β+, ώστε να μειωθεί η διαφορά στις 5 βαθμίδες από την Πορτογαλία έναντι 7 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.