stres-test-bank

Τι δείχνει η «ανάγνωση» των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/02/18, 07:59
Του Αλέξη Ρωμανού

Βατά… θέματα βάζει Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας χαμηλά τον πήχη των stress tests, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις μακροοικονομικές παραδοχές, που ενσωματώνει το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Μάλιστα, η ΕΒΑ έδωσε ένα πιο «ήπιο» δυσμενές σενάριο, σε σχέση με τις παραδοχές για το μέσο όρο της ευρωζώνης!

Όπως είχε γράψει το «Xrimaonline.gr », οι Ευρωπαίοι δανειστές μας είχαν διαρρεύσει ότι δεν θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες, την ώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να βγει από το καθεστώς των μνημονίων.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι οι όροι του δυσμενούς σεναρίου του stress tests είναι ηπιότερο.

Πολύ πιο ήπια είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα φετινά τεστ αντοχής σε σχέση με τους ελέγχους του 2015, οι οποίοι οδήγησαν σε ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBA, τα φετινά τεστ αντοχής ενσωματώνουν για πρώτη φορά το λογιστικό πρότυπο 9, ενώ δεν τίθενται όρια, πέραν των οποίων τράπεζες θα κρίνεται ότι αποτυγχάνουν, αλλά τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτελέσουν οδηγό για την εποπτεία των τραπεζών.

Ακόμη και αν διαπιστωθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, οι τράπεζες δεν θα συρθούν σε υποχρεωτική και άμεση ανακεφαλαιοποίηση, αλλά θα έλθουν σε συνεννόηση με τους επόπτες για να εφαρμόσουν πλάνα ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης σε βάθος χρόνου.

Πηγές της ΤτΕ που μίλησαν στο «xrimaonline.gr», εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ίδιοι κύκλοι, όμως, επισημαίνουν υπάρχει μία μειοψηφία , που τάσσεται υπέρ της άμεσης ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια (5-8 δισ. σύμφωνα και με την πάγια θέση του ΔΝΤ), ώστε να είναι κατά 100% εξασφαλισμένο ότι με τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού μηχανισμού θεωρεί ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετά καλά τα ανοίγματα από τα «κόκκινα δάνεια» και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ακόμα καλύτερα με την ταχύτερη υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Αν και νωρίς ακόμη, οι εκτιμήσεις τραπεζιτών αναφέρουν ότι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδείξουν τα stress tests, θα κινηθούν γύρω στα 3,5 δισ., ποσό που είναι διαχειρίσιμο.

Tα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν θα οδηγήσουν σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμά η Μorgan Stanley σε νέα έκθεσή της. Όπως σημειώνει, τα tests του 2015 αποκάλυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 11 δισ. ευρώ, αλλά με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη βάση και τους δείκτες CET-1 περίπου 500 μ.β. υψηλότερα, δεν αναμένεται αυτή η δοκιμασία να μετατραπεί σε καταλύτη που θα οδηγήσει στην ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.

Αν σου άρεσε κάνε