Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη» των stress tests
Οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν παραδοχές στο βασικό και στο δυσμενές οικονομικό σενάριο, τα οποία θα ληφθούν υπόψη και θα καθορίσουν, αν χρειάζονται ή όχι ανακεφαλαιοποίηση κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Φεβρουάριο τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.
Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής, τα οποία θα δείξουν, αν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσα.
Στην περίπτωση που προκύψουν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, το κυβερνητικό success story της εξόδου από τα Μνημόνια θα αποδυναμωθεί.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η «μάχη» των stress test θα έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των «κόκκινων δανείων».
Πηγές της ΤτΕ που μίλησαν στο «xrimaonline.gr» , εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ίδιοι κύκλοι, όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχει μία μειοψηφία , που τάσσεται υπέρ της άμεσης ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια (5-8 δισ. σύμφωνα και με την πάγια θέση του ΔΝΤ), ώστε να είναι κατά 100% εξασφαλισμένο ότι με τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού μηχανισμού θεωρεί ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετά καλά τα ανοίγματα από τα «κόκκινα δάνεια» και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ακόμα καλύτερα με την ταχύτερη υλοποίηση των πλειστηριασμών.
Αν και νωρίς ακόμη, οι εκτιμήσεις τραπεζιτών αναφέρουν ότι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδείξουν τα stress tests, θα κινηθούν γύρω στα 3,5 δισ., ποσό που είναι διαχειρίσιμο.
Η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά, στη βάση του στατικού ισολογισμού 2017, με κομβικά για τις ελληνικές τράπεζες τα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων για την τριετία 2018 – 2020.