«Καθαρή έξοδος»: Προσοχή, κίνδυνος!
Σε κανένα σενάριο των δανειστών δεν υπάρχει στο τραπέζι καθαρή ή αυτοδύναμη έξοδος. Μετά την έξοδο έρχεται η είσοδος της Ελλάδας σε ένα νέο περιβάλλον υποχρεώσεων και εποπτείας. Όμως στην κυβέρνηση συνεχίζουν να ζουν στον… κόσμο τους.
Σύμφωνα με διαρροές κύκλων της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης στην κυβέρνηση καταγγέλλουν … 5η φάλαγγα που υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, μεθοδεύοντας πιστοληπτική γραμμή ή και νέο μνημόνιο.
Οι ίδιοι κύκλοι φωτογραφίζουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους της αντιπροεδρίας βάζει μπροστά τις τράπεζες και την μη παροχή φθηνής ρευστότητας εάν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα.
Όμως, έχουν δίκιο όσοι –με πρώτο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα– υπογραμμίζουν τους ενδεχομένους κινδύνους της «καθαρής» εξόδου και επιμένουν στην ανάγκη να κάνει η χώρα τα πρώτα της βήματα μετά τα μνημόνια με ένα ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας».
Η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πολύ αυστηρότερος κριτής από τον πιο αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα.
Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι, ή αποκλείει εντελώς μια χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη στην Ελλάδα το 2010.
Από αυτήν την άποψη, μια χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο με τα ομόλογα της να αξιολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”) από τους οίκους αξιολόγησης, όπως θα είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, θα διατρέχει για αρκετό καιρό τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά στη σχέση της με την αγορά ομολόγων.
Εξάλλου, με τα ομόλογα σε κατηγορία “junk”, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με ενέχυρο ομόλογα και θα πρέπει να περάσουν στην ακριβή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, κάτι που θα επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά τους αποτελέσματα και θα τις εκθέσει σε σοβαρότερο κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.
Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους, η συνετή επιλογή είναι μια συμφωνία για προληπτική χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από τα μνημόνια στην επάνοδο των ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.
Η «καθαρή» έξοδος κρύβει κινδύνους, στους οποίους δεν χρειάζεται να εκτεθεί η χώρα.
Όμως για την κυβέρνηση το αφήγημα της «καθαρής» εξόδους της δίνει κάποια πλεονεκτήματα που χρειάζεται να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μια νίκη και να τροφοδοτήσει κάποιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.