Ξεκινά η πιο κρίσιμη «μάχη» για τις τράπεζες
Στην ανακοίνωση των όρων των stress tests για τις ελληνικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι στραμμένα τα «βλέμματα» αγορών κι επενδυτών, η οποία αναμένεται αύριο, Τετάρτη.
Η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τις παραδοχές σε βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests.
Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.
Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.
Αν προκύψουν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, το στόρι της εξόδου από τα Μνημόνια αποδυναμώνεται. Η μάχη των stress test θα έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.
Με «βήμα σημειωτόν» προχωρά το «νοικοκύρεμα» των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι δανειστές σφίγγουν το ζωνάρι για τους πλειστηριασμούς και οι χρόνοι ενόψει των κρίσιμων τεστ αντοχής είναι ασφυκτικοί.
Ενδεικτικό των αργών ρυθμών είναι το μήνυμα της ΤτΕ προς τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την υιοθέτηση ενός πιο διευρυμένου «πακέτου» με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των NPLs, ζητώντας περισσότερες επιλογές για τους δανειολήπτες, δραστικές αποφάσεις ως προς τις ενέργειες αναδιάρθρωσης των βιώσιμων επιχειρήσεων και τελεσίγραφα για τις μη βιώσιμες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις κατά 0,6% μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, έναντι 4% στην Ε.Ε, μεταξύ 2016 και 2017.
Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017.