Τα μηνύματα της Λαγκάρντ και οι ανησυχίες του Τσίπρα
Πολλά τα χαμόγελα κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, πίσω όμως από αυτά κρύβονται μηνύματα της «Σιδηράς Κυρίας» του ΔΝΤ σε Αθήνα και Ε.Ε, αλλά και ανησυχίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις», το μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ προς την Αθήνα, «ρυθμίστε το χρέος», το μήνυμα προς την Ευρωπαίους εταίρους.
Ο επόμενος μήνας αναμένεται κρίσιμος για τις αποφάσεις του Ταμείου όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, καθώς εντός του Φεβρουαρίου το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει για να επικαιροποιήσει το πρόγραμμά του για τη χώρα μας, με την κυβέρνηση Τσίπρα από τη μια να βλέπει οφέλη από την παραμονή του - και γι’ αυτό θα πιέσει τους Ευρωπαίους για άμεση ρύθμιση του χρέους, ενώ και οι αγορές θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη-από την άλλη να τρομάζει με τις νέες επιταγές της Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυρία Λαγκάρντ έκανε μία δήλωση χρησμό από το Νταβός σχετικά με το θέμα των συντάξεων, η οποία ενδεχομένως και να αποτελεί προάγγελο και νέων περικοπών.
Η ίδια τόνισε όλο… νόημα την περασμένη Τετάρτη ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές... Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν. Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».
Συνεπώς, αν και η κυβέρνηση βλέπει τα θετικά σημεία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εντούτοις φοβάται την επίσπευση της περικοπής του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019, κοινώς την ενεργοποίηση του «κόφτη» νωρίτερα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ με «φόντο» τι χιονισμένες Άλπεις έγινε σε μία χρονική στιγμή, όπου «φουντώνουν» τα σενάρια του διεθνούς τύπου για την πιθανότητα συμμετοχής του Tαμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ανεπισήμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ μπορεί να συνδεθεί με δύο θετικές εξελίξεις: Πρώτον, με τη δυνατότητα σύγκλισης Ευρωπαίων – Ταμείου, ώστε το ελληνικό χρέος να χαρακτηριστεί βιώσιμο και δεύτερον, με τη «σφραγίδα» αξιοπιστίας στην προσπάθεια για την επαναφορά στις διεθνείς αγορές.
Το Ταμείο είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης, καθώς θεωρεί πως χρέος δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ειδικά μετά το 2030. Γι’ αυτό και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης και να δεσμευτούν για τη μελλοντική εφαρμογή τους.
Πάντως, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ήδη ότι αν το ΔΝΤ μπει και επίσημα στο πρόγραμμα, τότε θα μπορεί ενδεχομένως και να επιβάλλει τα νέα «μαχαίρια» σε συντάξεις και αφορολόγητο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Μαΐου.