«Μεταρρυθμίσεις και χρέος για βιώσιμη ανάπτυξη» το μήνυμα Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ για ακόμη μία φορά έστειλε διπλό μήνυμα με αποδέκτες κυβέρνηση και Ευρωπαίους θεσμούς, ζητώντας από την πρώτη, που σήμερα κλείνει τρία χρόνια... υπεραφαίμαξης στην εξουσία, να συνεχίσει να «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις και από τους δεύτερους να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.
Όπως έγραψε η ίδια στο twitter, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας. Στο ραντεβού συμφωνήθηκε να δουλέψουν από κοινού «προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους, που είναι ουσιώδης για την βιώσιμη ανάπτυξη».
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ, «η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ' αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ για την ελάφρυνση χρέους τονίστηκε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.
Στην ουσία η κυρία Λαγκάρντ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος υπενθύμισε πως ο όρος της ελάφρυνσης χρέους για να δοθεί το επόμενο δάνειο προς την Αθήνα από το Ταμείο δεν έχει εκπληρωθεί.
Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Μορίς Όμπστφελντ επεσήμανε ότι «η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το ΔΝΤ νέο δάνειο στην Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκή πρόοδο στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί».
Μπορεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup να ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη τεχνική διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ωστόσο το σχέδιο των Ευρωπαίων δανειστών προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Κοινώς, οι θεσμοί θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση με συμφωνημένα μέτρα και ως αντάλλαγμα να της δώσουν την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους.
Σε «κοινή δράση για την ολοκλήρωση του προγράμματος» συμφώνησαν Τσίπρας-Μοσκοβισί
Στο μεταξύ, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, η ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος, ο καθορισμός των τελευταίων βημάτων για την έξοδο της χώρας στις αγορές και τέλος, η ολοκλήρωση της επεξεργασίας της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν τους κύριους στόχους, όπως τονίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί νωρίτερα την Πέμπτη στο Νταβός.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι δύο άνδρες είναι πως όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι.
«Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο», επισημάνθηκε στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, με το ραντεβού των δύο ανδρών να ανανεώνεται για τις 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.