«Ξηλώνουν» και τον νόμο Κατσέλη, τα δίνουν όλα!
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επίμονα την κατάθεση νομοθετικής κυβερνητικής ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ το Μαξίμου αρκείται σε μία «συμφωνία κυρίων» πως τα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα βγουν στο e-«σφυρί», επικαλούμενο πρώτον, την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη και δεύτερον, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» με βάση το οποίο το «κυνήγι» αφορά μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές, που διατηρούν βίλες.
Η… συμφωνία έχει «κλειδώσει» στο παρασκήνιο με δέσμευση της κυβέρνησης στους θεσμούς, την οποία έφερε στο «φως» ο Μάριο Ντράγκι, ενώ θα έρθει στο προσκήνιο με την έναρξη της δ’ αξιολόγησης, καθώς θα βρεθεί επί τάπητος.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τροποποιήσεις στο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές.
Ο Ντράγκι τόνισε πως ο νόμος «Κατσέλη» περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) έχει δυσχεράνει στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς, μεταξύ άλλων, έχει επιτρέψει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται ανάμεσα στους πραγματικά αδύναμους. Στην ουσία ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνηησης να επεκτείνει το νόμο και μετά το2019.
Σημειώνεται πως Πρωτομαγιά ξεκινά η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο ακόμη κι άνω των 500 ευρώ, ενώ διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν.
Ο γνωστός και ως νόμος Κατσέλη – Σταθάκη (ήταν «νόμος Κατσέλη» που αναθεωρήθηκε επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη) εκπνέει σε 11 μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2018, και η κυβέρνηση θα ήθελε παράτασή του για έναν ακόμη χρόνο.
Ωστόσο, το κουαρτέτο εμφανίζεται αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που (σαφώς) γνωρίζει και η ελληνική πλευρά.
Γι’ αυτό και δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα για παράταση του μέτρου ως και το τέλος του 2019, όπως θα επιθυμούσε.
Τι προβλέπει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ή «νόμος Κατσέλη – Σταθάκη»;
Η προστασία για την πρώτη κατοικία παρέχεται σε όσους το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%. Για άγαμο το όριο είναι οι 13.906 ευρώ, για ζευγάρι οι 23.659 ευρώ, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.714 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 40.800 ευρώ. Όσον αφορά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας αυτή ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άνεργο και στις 220.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί και ανώτατο όριο τις 280.000 ευρώ.
Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται, θέτοντας σαν επόμενο μεγάλο προαπαιτούμενο, να μπορέσουν οι τράπεζες να εισπράξουν 4 δισ. ευρώ από 50.000 πλειστηριασμούς ως το 2019 -και 130.000 πλειστηριασμούς συνολικά ως το 2021. Συνεργάτες του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου έσπευσαν χθες να δηλώσουν πως ο υπουργός Οικονομικών «δεν συμφώνησε» με τους πλειστηριασμούς που προβλέπει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών, η οποία πάντως αποτυπώνει όσα δεσμεύτηκαν να πράξουν οι τράπεζες για να μειώσουν κατά 19,5 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια τα «κόκκινα δάνεια». Με βάση το κείμενο αυτό άλλωστε έλαβε απόφαση το Eurogroup και, όπως επίσης αναφέρει, «οι θεσμοί θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών και μια θετική αξιολόγηση θα αποτελέσει πρόσθετη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης (1 δισ. ευρώ τον Μάιο) για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου».