Τι (δεν) περιμένουμε από το τετ-α-τετ Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός
Από το σημερινό τετ-α-τετ με την «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να βγει… «σοφότερος» όσον αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με την παροχή ενός νέου δανείου προς τη χώρα. Άλλωστε, η Κριστίν Λαγκάρντ το έχει ξεκαθαρίσει: εκκρεμεί το χρέος, έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές σχετικές αποφάσεις.
Το ίδιο μήνυμα, εξάλλου, επανέλαβε και ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ μόλις χθες, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το ΔΝΤ νέο δάνειο στην Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκή πρόοδο στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους, ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μορίς Όμπστφελντ.
Και μπορεί μπορεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup να ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη τεχνική διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ωστόσο το σχέδιο των Ευρωπαίων δανειστών προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Κοινώς, οι θεσμοί θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση με συμφωνημένα μέτρα και ως αντάλλαγμα να της δώσουν την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους.
Τις τελευταίες μέρες, πάντως, διέρρευσαν πληροφορίες ότι το Ταμείο έχει λάβει ευνοϊκές προς την Ελλάδα αποφάσεις, αν και το ΔΝΤ απαντώντας στα σενάρια, τόνισε: «το σκεφτόμαστε, περιμένουμε το χρέος».
Βέβαια, στην περίπτωση της μεγάλης… επιστροφής, θετικά σινιάλα θα εκπέμψουν οι κεφαλαιαγορές. Πρώτον, ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να βάλει την υπογραφή του στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, στη βιωσιμότητα του χρέους.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι θεσμοί προσβλέπουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ για ακόμη ένα χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, ως εγγύηση για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ως δυνατή «σφραγίδα» στα υπό έκδοση ομόλογα.
Από την άλλη, όμως, μία πιθανή επιστροφή του ΔΝΤ θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις νωρίτερα, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο της ΕΕ, που έχει διαρρεύσει.
Η.. «επόμενη μέρα»
Κατά πόσο μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα περάσει στην «επόμενη μέρα», όπως «τάζει» ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πράγματι ένα εύλογο ερώτημα. Ανήμερα της επετείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα τρία χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» το κεφάλαιο για τη ζωή μετά το μνημόνιο, αν και όλοι οι δρόμοι δείχνουν… ένα νέο μνημόνιο, κατά τις επαφές του στο Νταβός, μεταξύ άλλων και με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Προς το παρόν, όλα τα σενάρια φαίνεται να είναι πάνω στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, εκτός του λεγόμενου «clean exit», με τους δανειστές να αποδομούν το κυβερνητικό «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν χαμένοι στη μετάφραση, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί διαφοροποιήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών από τους «πανηγυρισμούς» για οριστικό τέλος από την επιτροπεία.
Αν και έδαφος φαίνεται να κερδίζει το σενάριο της «προληπτικής γραμμής στήριξης»-υπέρ έχει ταχθεί ανοιχτά και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεχόμενος μάλιστα τα «πυρά» της κυβέρνησης - εντούτοις εντείνεται η συζήτηση γύρω και από την «ενισχυμένη εποπτεία» όσον αφορά την τύχη της χώρας μας από τον Αύγουστο και μετά, μόλις εκπνεύσουν τα προγράμματα.
Οι πληροφορίες από τις πρόσφατες συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με κορυφαίους «παίκτες» των διεθνών αγορών στη Φρανκφούρτη, όπως στελέχη της ΕΚΤ και της Bundesbank, κάνουν λόγο για παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης μέσω «υβριδικής λύσης», που δεν θα συνδέεται με νέες δεσμεύσεις πέραν εκείνων που απορρέουν από τις συμφωνίες του τρίτου προγράμματος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προτάσσει, όπως διαρρέεται, τα περί «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει δηλώσει πως η υιοθέτηση της «προληπτικής γραμμής» προϋποθέτει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση της χώρας, τονίζοντας κοινώς πως η απόφαση είναι στα χέρια της Ελλάδας.
Γιατί, όμως, οι ξένοι απορρίπτουν την «καθαρή έξοδο»; Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες, εκτός των άλλων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και ένα «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν πράγματι η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 επιτύχει μία «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!
Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.
Πάντως, το «ζουμί» φαίνεται πως υπάρχει στο παρασκήνιο... καθώς επίσημη θέση αποφεύγει προς το παρόν να πάρει η Κομισιόν.