mario-ntragki-ekt-europaika-xrimatistiria

«Γκάζια» Ντράγκι για πλειστηριασμούς... πανελλαδικά κι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 24/01/18, 12:09
Νέες πιέσεις για εσπευσμένους ρυθμούς όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να επεκταθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, ασκεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μόλις λίγες μέρες μετά το ανάλογο μήνυμα που εξέπεμψε στην Αθήνα το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Κι όχι μόνο, καθώς ο «Σούπερ Μάριο» κρίνει ως ανεπαρκές το πλαίσιο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), κάνοντας λόγο για... τροποποιήσεις με την έναρξη της τέταρτης, και κρίσιμης όπως όλα δείχνουν, αξιολόγησης.

Ειδικότερα, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος αναφέρεται και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται συχνά η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, ο «Σούπερ Μάριο» αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών της. (...) Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα το τελευταίο έτος, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 45% των συνολικών τους ανοιγμάτων τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποιήθηκαν από τις τράπεζες στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι «οι ελληνικές τράπεζες ανέπτυξαν στρατηγικές με σκοπό τη μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έως τα τέλη του 2019, με βάση διάφορα διαθέσιμα εργαλεία, όπως μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση χρέους, οι πωλήσεις δανείων, οι διαγραφές και οι ρευστοποιήσεις. Ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων.

Καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια. Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας.»

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τους πλειστηριασμούς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ λέει πως « επίπεδο προστασίας των ιδιωτών δανειοληπτών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και ιδίως τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) αποβλέπει στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την προστασία των ευάλωτων ελληνικών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη.

Αυτό αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν επομένως τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» καταλήγει στην απάντηση του ο Ιταλός αξιωματούχος.

Αν σου άρεσε κάνε