Η «επόμενη μέρα» στο μενού Τσίπρα-Λαγκάρντ στο παγωμένο Νταβός
Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ αύριο, Πέμπτη στο «πνιγμένο» με χιόνι Νταβός.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ως μία επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο για την ελληνική οικονομία και την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια όσο και για τα εθνικά θέματα, με κυρίαρχο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με την «σιδηρά κυρία» του Ταμείου για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την επόμενη ημέρα της ελληνική οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα, πάντα, με τις κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο της συνάντησης Lagarde - Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί η στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το σημερινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς έρχεται σε μια περίοδο που αφενός ανοίγει η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου δρομολογούνται οι αποφάσεις για την μετά το Μνημόνιο εποχή.
Το ΔΝΤ μονίμως ζητεί από τους Ευρωπαίους απομείωση του χρέους, ώστε να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα από τον προηγούμενο Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση εάν αυτή η μείωση του χρέους δεν προσδιοριστεί έως το Μάρτιο θεωρείται δύσκολο να υπάρξει ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος για λίγους μήνες, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM εκπνέει τον Αύγουστο του 2018.
«Ενισχυμένη εποπτεία»… έδειξε, πριν από λίγες σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ για την μετά μνημονίου εποχή, στέλνοντας μήνυμα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων δίχως… «φρένο». Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μία διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού, δηλώνοντας όλο νόημα πως «έχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον«.
Πληροφορίες του διεθνούς τύπου την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο πως το Ταμείο αλλάζει στάση, επιδιώκοντας τώρα τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και προβλέποντας αφενός πως μετά το καλοκαίρι του 2018 η χώρα μας θα βρίσκεται υπό «ενισχυμένη εποπτεία» κι αφετέρου πως η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα «κλειδώσει» το αργότερο στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.
«Το συζητάμε…» απαντά το ΔΝΤ, προτάσσοντας ως βασική προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τελειώσει περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ευρωπαϊκού ΕSM, γύρω στις 20 Αυγούστου. Μία εκταμίευση από το Ταμείο είναι επίσης απίθανη, αν και το SBA (προληπτικό πρόγραμμα) δεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντλήσει από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί (μάλλον απίθανο).
Με τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα, το πιθανότερο χωρίς χρήση κεφαλαίων και χωρίς επιπτώσεις στην ελάφρυνση χρέους, το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό σινιάλο, που θα σταλεί στις κεφαλαιαγορές.