Fitch: Αντέχουν οι τράπεζες, αλλά παραμένουν οι προκλήσεις
Ο οίκος εκτιμά πως οι προκλήσεις για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν, επικαλούμενος τη «βόμβα» των «κόκκινων δανείων», ενώ τονίζει πως η εξάρτηση από τον ELA θα συνεχιστεί, όπως και οι εκροές καταθέσεων.
«Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερα αδύναμης ποιότητας ενεργητικού, των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των «σφιχτών» συνθηκών ρευστότητας», επισημαίνει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι δείκτες NPEs/δανείων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί για τις τέσσερες μεγαλύτερες τράπεζες και κυμαίνονται από το 45% για τη Eurobank ως το 55% για την Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.
Ο οίκος «βλέπει» επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, των πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPEs που έχουν ήδη ανακοινωθεί, της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ωστόσο η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα του λειτουργικού περιβάλλοντος και την καλή λειτουργία της αγοράς για τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.
Η εισαγωγή του IFRS 9 από την 1η Ιανουαρίου του 2018 λογικά έχει οδηγήσει σε μια έκτακτη αύξηση των προβλέψεων για τις τράπεζες, αλλά η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια θα είναι μετριασμένη, δεδομένης της μακράς περιόδου απορρόφησης. Μόλις το 5% της επίπτωσης θα συμπεριληφθεί στα μεγέθη του 2018, με σταδιακή αύξηση στο 15% το 2019 και στο 30% το 2020, τονίζεται στην έκθεση.
«Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν μια σημαντική εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, η εξάρτηση μειώνεται, λόγω και των εισροών καταθέσεων, της αποεπένδυσης, της απομόχλευσης, της πρόσβασης σε διατραπεζικά repos και των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων», αναφέρει ο οίκος.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ (3%) την περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου, αντανακλώντας τη μείωση της αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο, αλλά και την ισχυρή τουριστική σαιζόν.
Η Fitch προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι ήπιες καθαρές εισροές καταθέσεων καθώς οι νέες καταθέσεις δεν υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς αναλήψεων, αλλά η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευάλωτη σε μεταβολές στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από stress test πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος θυμίζει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτό θα διενεργηθεί σε στατική βάση επί των ισολογισμών 2017, αγνοώντας τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν «μαξιλάρια» που μπορούν να αντέξουν μια μέτρια πίεση. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα βαθμονομηθεί αλλά η Fitch εκτιμά ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια αύξηση προβλέψεων για την περίοδο του stress test στο 32-37% του συνόλου των δανείων (από 23-26% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017) προτού διαρρήξουν τις απαιτήσεις σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνέχιση των capital controls σημαίνει ότι οι εκδότες θα συνεχίσουν να μένουν στην κατηγορία «RD» (restricted default) και πώς αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις, κάτι που φαίνεται απίθανο τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.