Μετά το πρόγραμμα, τί; Όλα «ανοιχτά» εκτός από το «clean exit»(;)
Στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν χαμένοι στη μετάφραση, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί διαφοροποιήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών από τους «πανηγυρισμούς» για οριστικό τέλος από την επιτροπεία.
Αν και έδαφος φαίνεται να κερδίζει το σενάριο της «προληπτικής γραμμής στήριξης» -υπέρ έχει ταχθεί ανοιχτά και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεχόμενος μάλιστα τα «πυρά» της κυβέρνησης - εντούτοις από χθες εντείνεται η συζήτηση και γύρω από την «ενισχυμένη εποπτεία» όσον αφορά την τύχη της χώρας μας από τον Αύγουστο και μετά, μόλις εκπνεύσουν τα προγράμματα.
Οι πληροφορίες από τις πρόσφατες συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με κορυφαίους «παίκτες» των διεθνών αγορών στη Φρανκφούρτη, όπως στελέχη της ΕΚΤ και της Bundesbank, κάνουν λόγο για παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης μέσω «υβριδικής λύσης», που δεν θα συνδέεται με νέες δεσμεύσεις πέραν εκείνων που απορρέουν από τις συμφωνίες του τρίτου προγράμματος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προτάσσει, όπως διαρρέεται, τα περί «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ μόλις χθες πηγή της ΕΕ συμμερίστηκε την τοποθέτηση του Ταμείου, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την λύση της «προληπτικής γραμμής».
Γιατί, όμως, οι ξένοι απορρίπτουν την «καθαρή έξοδο»; Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες, εκτός των άλλων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και ένα «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν πράγματι η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 επιτύχει μία «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!
Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.
Το «ζουμί» φαίνεται πως υπάρχει στο παρασκήνιο... καθώς επίσημη θέση αποφεύγει προς το παρόν να πάρει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τη στάση που κράτησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας, εάν οι Βρυξέλλες στηρίζουν την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, τόνισε ότι οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του μνημονίου δεν έχουν ακόμη αρχίσει και πως σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ενδεχόμενα θα τεθούν στο τραπέζι.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά στα περί «καθαρής εξόδου». Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο όλων των σεναρίων για τη μετά μνημονίου εποχή.