kokkina-daneia

Τράπεζες: Με το... «στανιό» η μείωση των «κόκκινων» δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 19/01/18, 07:00
Με «βήμα σημειωτόν» προχωρά το «νοικοκύρεμα» των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι δανειστές σφίγγουν το ζωνάρι για τους πλειστηριασμούς και οι χρόνοι ενόψει των κρίσιμων τεστ αντοχής είναι ασφυκτικοί.

Ενδεικτικό των αργών ρυθμών είναι το μήνυμα της ΤτΕ προς τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την υιοθέτηση ενός πιο διευρυμένου «πακέτου» με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των NPLs, ζητώντας περισσότερες επιλογές για τους δανειολήπτες, δραστικές αποφάσεις ως προς τις ενέργειες αναδιάρθρωσης των βιώσιμων επιχειρήσεων και τελεσίγραφα για τις μη βιώσιμες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις κατά 0,6% μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, έναντι 4% στην Ε.Ε, μεταξύ 2016 και 2017.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών θα αποτελέσουν πλήγμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι καθυστερήσεις θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα.

Από το 2018 οι τράπεζες όταν δημιουργούν νέο NPLs θα υποχρεούνται να διενεργούν πρόβλεψη για το 100% του προβληματικού δανείου.

Τους επόμενους μήνες, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους νέους εποπτικούς κανόνες, όπως τα IFRS 9, TΑR, TRIM, τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018, αλλά και τα επικείμενα για την άνοιξη του 2018 stress tests, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαιά τους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα 102 δισ. ευρώ NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Επίσης περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια αναγωγή.

Περιθώριο πώλησης NPLs 29,8 δισ. ευρώ στο 3% έχουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος».

Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, με κυριότερες την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), την απεξάρτηση των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) και την ανταπόκρισή τους στις αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις.

Το απόθεμα των ΜΕΑ συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 σε 100,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισεκ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016.

Η βελτίωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων, ενώ θετικά συνέβαλε στη μείωση και η πώληση δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Οριακή μείωση εμφάνισε και το ποσοστό των ΜΕΑ στο σύνολο των ανοιγμάτων (Σεπτέμβριος 2017: 44,6%, Δε-κέμβριος 2016: 44,8%), ενώ επιπλέον, με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, που έχουν προσδιοριστεί για τα ΜΕΑ.

Αν σου άρεσε κάνε