lagarde-dnt-nea-metra

Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα από τη μεγάλη επιστροφή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 19/01/18, 06:55
Του Αλέξη Ρωμανού

Για τη μεγάλη επιστροφή ετοιμάζεται το ΔΝΤ!

Μόλις λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου κι ενώ όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου την ερχόμενη εβδομάδα, πληροφορίες λένε πως το Ταμείο αλλάζει στάση, επιδιώκοντας τώρα τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και προβλέποντας αφενός πως μετά το καλοκαίρι του 2018 η χώρα μας θα βρίσκεται υπό «ενισχυμένη εποπτεία» κι αφετέρου πως η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα «κλειδώσει» το αργότερο στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.

«Το συζητάμε…» απαντά το ΔΝΤ, προτάσσοντας ως βασική προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε πως το Ταμείο έχει ζητήσει να εκπληρωθούν δύο σκέλη, ώστε να προχωρήσει παρακάτω. Πρώτον, η Ελλάδα να συμμορφωθεί και να εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος και δεύτερον, να γίνει ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

«Και αυτά τα δύο σκέλη είναι σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος. Μόλις ολοκληρωθούν και τα δύο, τότε θα πάμε στο δ.σ. του ΔΝΤ για να εγκριθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα επί της αρχής», είπε ο Ράις.

Πάντως, το Eurogroup δεν πρόκειται να εγκρίνει μια ανακούφιση χρέους για την Ελλάδα, πέρα από τις παραμέτρους που έχουν αποφασιστεί στις 15 Ιουνίου 2017.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τελειώσει περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ευρωπαϊκού ΕSM, γύρω στις 20 Αυγούστου. Μία εκταμίευση από το Ταμείο είναι επίσης απίθανη, αν και το SBA (προληπτικό πρόγραμμα) δεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντλήσει από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί (μάλλον απίθανο).

Με τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα, το πιθανότερο χωρίς χρήση κεφαλαίων και χωρίς επιπτώσεις στην ελάφρυνση χρέους, το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό σινιάλο, που θα σταλεί στις κεφαλαιαγορές.

Πρώτον, ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να βάλει την υπογραφή του στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η… επιστροφή, όμως, του ΔΝΤ ενδέχεται να έχει και ένα κακό αποτέλεσμα.

Αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου, με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το δημόσιο χρέος

To ΔΝΤ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, τόνισε ότι επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Εχουμε κάνει πολύ πρόοδο στο θέμα του χρέους αν κοιτάξεις πίσω στο 2015. Όμως δεν έχουν καλυφθεί όλες οι διαφορές και δουλεύουμε σκληρά για καλό αποτέλεσμα στο θέμα ώστε η χώρα να συνεχίσει τη διατηρήσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Τζ. Ράις.

Η ρύθμιση του χρέους έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.

Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Αν σου άρεσε κάνε