greece-future

Πηγή ΕΕ: «Όχι» σε προληπτική γραμμή, «ναι» σε ενισχυμένη εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 18/01/18, 18:22
Απορρίπτει το σενάριο της «προληπτικής γραμμής στήριξης» για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης, επικαλούμενη την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Αθήνας, σημειώνοντας πως η χώρα μας θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό «ενισχυμένη εποπτεία» και μετά το τέλος των μνημονίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος «έδειξε» ως μήνα-«σταθμό» τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν κι αναμένεται να ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις, που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Όπως επεσήμανε, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. «Σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση», τόνισε.

Αναφορικά με την εκταμίευση της χρηματοδότησης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ακριβές ποσό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα κυμανθεί στα 6 με 7 δισ. ευρώ και πως θα απελευθερωθεί σε δύο δόσεις.

Η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Η ίδια πηγή δήλωσε ακόμη ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Πάντως, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, που έχουν συμφωνηθεί, αναμένεται να είναι έτοιμη ως αύριο, Παρασκευή.

Πρόσθεσε δε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να διαπιστώσουν ότι περίπου όλα έχουν γίνει και να συζητήσουν, ποια θα είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.

Σε γενικές γραμμές, σχολίασε ο ίδιος παράγοντας, «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ».

Αν σου άρεσε κάνε