nea-metra-dnt

Οι δανειστές μας... ράβουν νέα μέτρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/08/17, 07:45
Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων, μετά την «μαύρη τρύπα» 730 εκατ. στα έσοδα, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, δηλώνοντας πρόσφατα ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέτρα που πρέπει ακόμη να ληφθούν στο δημοσιονομικό μέτωπο. Άλλωστε στην επιστολή προθέσεων που απεστάλη στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητείται η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει και νέα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

 

Η αλήθεια είναι ότι με τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του με την οποία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ θα έχει θέσει τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί στις επερχόμενες νέες διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Αρμόδιοι παράγοντες που έχουν λάβει γνώση των προθέσεων του Ταμείου, εκτιμούν ότι οι απεσταλμένοι του με όπλο τη μη βιωσιμότητα θα εξακολουθήσουν να πιέζουν τους Ευρωπαίους για την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

 

Οι τελευταίοι αρνούνται την προοπτική αυτή, πολύ περισσότερο αν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών βγάλει κεντροδεξιά κυβέρνηση, του CDU της Μέρκελ και του FDP των Φιλελευθέρων, που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή θα είναι για το ελληνικό ζήτημα. Και έτσι η μπάλα θα επιστρέψει στο τέρμα της Ελλάδας με τη μορφή πιέσεων από το ΔΝΤ για την εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που στο πέρασμά τους θα μπορούν να σαρώσουν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

 

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και αν χαρακτηρίζονται αυστηρές, ως συνήθως, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον για τις προοπτικές της οικονομίας. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα στον βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαίους να έχουν στο παρασκήνιο συμφωνήσει με το Ταμείο για τη συνέχεια και απλώς αφήνουν τις εξελίξεις να επιβεβαιώσουν στην πράξη το δυσμενές σενάριο. Πέρα από τις απαιτήσεις τους για ταχύτερη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αντί το 2020 και την επιμονή τους για μέτρα στα εργασιακά, μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διατήρηση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ στα υφιστάμενα επίπεδα, δημιουργούν τεράστιο θέμα.
Αν σου άρεσε κάνε