Brexit Race For Space Sends Frankfurt Office Rents To Record High

Έξοδο με «προληπτική γραμμή» δείχνουν ΕΚΤ, Bundesbank και SSM

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/01/18, 13:36
Την ώρα που ορισμένα κυβερνητικά στελέχη συντηρούν ακόμη το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο, εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Bundesbank και του SSM εξηγούσαν μόλις χθες στους Έλληνες τραπεζίτες σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη πως η «προληπτική γραμμή στήριξης» είναι μονόδρομος για τη χώρα, μόλις λήξει το πρόγραμμα.

Το μήνυμα των ξένων δεν εκπλήσσει, αν σκεφτεί κανείς πρώτον, πως στην ίδια «γραμμή» έχει τοποθετηθεί και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεχόμενος βέβαια τα «πυρά» της κυβέρνησης της Αριστεράς, και δεύτερον, πως στο παρελθόν και πηγή της Κομισιόν είχε στείλει ανάλογο μήνυμα στην Αθήνα, «δείχνοντας» μάλιστα τη λεγόμενη «υβριδική λύση».

Δηλαδή, η «προληπτική γραμμή στήριξης» να έχει «υβριδικό πρότυπο χαρακτήρα», που δεν θα συνδέεται με νέες δεσμεύσεις πέραν εκείνων που απορρέουν από τις συμφωνίες του τρίτου προγράμματος.

Γιατί, όμως, οι ξένοι απορρίπτουν την «καθαρή έξοδο»;

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες, εκτός των άλλων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και ένα «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν πράγματι η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 επιτύχει μία «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!

Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.

Πάντως, το τοπίο παραμένει «θολό», καθώς ούτε το ΔΝΤ έχει πει την τελευταία λέξη ούτε και η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει καθήκοντα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους ένα 4μηνο «φωτιά», με «φόντο» το μεγάλο στοίχημα των stress tests που θα διεξαχθούν από τον SSM.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένεται να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, που σημαίνει πως αν προκύψουν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, τότε το κυβερνητικό story περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια αποδυναμώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» των stress test θα έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να επιστρατεύσουν κάθε μέσο μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Όμως, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές Αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια υπό τα οποία θα γίνουν τα stress tests στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες καλούνται να ολοκληρώσουν τους ελέγχους αυτούς στην κεφαλαιακή τους επάρκεια νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Με βάση τα «βήματα», τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην ΤτΕ και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για τα stress tests.

Σημειώνεται πως στα χθεσινά ραντεβού στη Φρανκφούρτη η Ντανιέλ Νουί τόνισε στους Έλληνες τραπεζίτες την ανάγκη επιτάχυνσης των μέτρων, που αφορούν το «συμμάζεμα» των «κόκκινων δανείων», με «τιμωρία» των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσω πωλήσεων των δανείων τους σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημειώνεται πως τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου τους σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του αντίστοιχου στην ΕΕ.

Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.

Όμως, οι δανειστές σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι τράπεζες να «πουλούν» ιδιαίτερα χαμηλά τα δάνεια τους σε δανειολήπτες, γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν άμεσα υψηλή ρευστότητα σε αντίθεση με αυτή που αποκτούν με τις πωλήσεις σε funds. Και γιατί η αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων με μεγάλο «κούρεμα» ίσως δημιουργήσει… κουλτούρα και στους νέους δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα τους γίνει γενναίο «κούρεμα».

Αν σου άρεσε κάνε