Το ΥΠΟΙΚ «προσγειώνει» το ύψος της δόσης στα 4,5 δισ. ευρώ
Το υπουργείο διευκρινίζει πως το ποσό της δόσης, η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, θα κυμανθεί κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανεβάζουν αυθαίρετα -όπως λέει- το ύψος της χρηματοδότησης.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως είναι γνωστό ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό, συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε κάθε περίπτωση, «γεύση» για ό,τι αφορά την απελευθέρωση της πολυαναμενόμενης χρηματοδότησης αναμένεται να λάβουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του EWG, η οποία αποτελεί τον προάγγελο του κρίσιμου Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Καθαρή εικόνα, ωστόσο, θα υπάρξει μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «μαμούθ», που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο EWG θα βρεθεί επί τάπητος το νομοσχέδιο με τα «καυτά» προαπαιτούμενα με τους θεσμούς να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στους πλειστηριασμούς, ενώ η κυβέρνηση έχε «φέρει» πρόβλεψη για την επέκταση της σχετικής διαδικασίας και στο Δημόσιο για χρέη προς την Εφορία, που σημαίνει πως δεν θα μείνει… τίποτα όρθιο.
Η Αριστερά συναίνεσε και σε αυτή την απαίτηση των θεσμών, οι οποίοι κρούοντας τον κίνδυνο για τη «βραδυφλεγή βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν πλειστηριασμούς fast track, με το «βλέμμα» στα stress test το επόμενο διάστημα.
Προς το παρόν, πάντως, το Μαξίμου δείχνει να ικανοποιεί μόνο τις πλευρές των δανειστών και των συμβολαιογράφων, φέρνοντας την πολυαναμενόμενη ρύθμιση της κατάργησης των φυσικών πλειστηριασμών στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία κατοχυρώνεται αποκλειστικά η διενέργεια των ηλεκτρονικών, στη «σκιά» των άγριων επεισοδίων ανάμεσα στα ΜΑΤ και στις συλλογικότητες που έτρεχαν να παρεμποδίσουν τις σχετικές διαδικασίες στα Ειρηνοδικεία. Επισημαίνεται ότι μόλις χθες οι συμβολαιογράφοι επικαλούμενοι τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί σχετικής ρύθμισης ανακοίνωσαν την αναστολή –και πάλι- των φυσικών πλειστηριασμών.
Στον «αέρα», ωστόσο, μένει το ζήτημα της προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών από το «σαφάρι» των πλειστηριασμών, ειδικά από τη στιγμή που οι επεκτείνονται και στο Δημόσιο, με την κυβέρνηση να επιμένει σε «συμφωνία κυρίων», παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου για την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ως απάντηση, το Μαξίμου επικαλείται αφενός το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», τονίζοντας ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν μόνο οι «μπαχτατζήδες» από τους οποίους απειλείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κι αφετέρου την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη, ενώ ελίσσεται και με το «αφήγημα» της δίκαιης, βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης: «δίχως πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν τις ΜμΕ. Δίχως πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν υα μπορούν να δανειοδοτούν τα νέα ζευγάρια». Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γεννάται, πάντως, το εύλογο ερώτημα, αν και τα 18.000 ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί», όπως προβλέπει ο κυβερνητικό στόχος σε βάθος ενός έτους, αφορούν όλα βίλες. Όπως και τι πρόκειται να γίνει μετά το τέλος του 2018, όταν θα εκπνεύσει ο νόμος Κατσέλη.
Πιο αναλυτικά, για τους πλειστηριασμούς το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
- Μόνον ηλεκτρονικά πλέον οι πλειστηριασμοί: η νομοθετική πρόταση καταργεί όλες τις προβλέψεις που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς. Οι υπόλοιπες γενικές διατάξεις προσαρμόζονται στον νέο και αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα.
Επιπλέον, επειδή η διενέργεια πλειστηριασμών θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και μόνον, καθώς και επειδή υπάρχει υποχρέωση πρόβλεψης εναλλακτικής λύσης όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης της κατάσχεσης, ο επισπεύδων που ζητάει τον πλειστηριασμό θα δηλώνει και ότι θα οριστεί συμβολαιογράφος από την Αθήνα, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου. Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή δεν μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου με το άρθρο 176 προβλέπεται ότι : Απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως (6) μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των είκοσι πέντε (25) ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης.
Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ότι: «Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους». Επίσης: «Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορισμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια αναγκαστικού ή εκούσιου πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».