Πολυνομοσχέδιο «μαμούθ» με διατάξεις-«παγίδες»
Η διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου περιέχει διατάξεις – παγίδες, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για μικροοφειλέτες του Δημοσίου, η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, η αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μερικά από τα δύσκολα θέματα.
Στις διατάξεις συμπεριλαμβάνεται κι η ρήτρα δέσμευσης για πρόωρη εφαρμογή των μέτρων που αφορούν συντάξεις - αφορολόγητο της περιόδου 2019-2020, εφόσον δεν επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Σενάριο, που απορρίπτει ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα πως τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω κι απόδειξη γι' αυτό αποτελεί πως το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως αυξήσεις φόρων ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Δεν ισχύει. Όχι μόνο λόγω των μέτρων της διετίας 2019-2020 και του ενδεχομένου να μην εφαρμοστούν καν τα αντίμετρα, στα οποία είχε ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση. Αλλά διότι η χρονιά μπήκε με την εφαρμογή μέτρων, που έχουν από καιρό ψηφιστεί: αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, περικοπή επικουρικών συντάξεων κ.ά.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι υπουργικές αποφάσεις, που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει καταγραφεί πρόοδος και στα μείζονα θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές, με κυρίαρχο αυτό των πλειστηριασμών.
Στις 18 Ιανουαρίου θα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Eurogroup. Αυτή θα περιέχει την διάταξη για τις απεργίες που είχε αποσυρθεί, τις ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και διατάξεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για την Υγεία, για τη Δικαιοσύνη.
«Αναζωπύρωση» στο μέτωπο των Ειρηνοδικείων
Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μαζί τους ο μεγάλος εφιάλτης για την κυβέρνηση.
Εντός του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα.
Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 3 Ιανουαρίου επικαλούμενοι την απουσία διάταξης νόμου για τις αυτεπάγγελτες διώξεις, δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή. Η διάταξη ψηφίστηκε και κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση των διαφόρων συλλογικοτήτων έναντι των πλειστηριασμών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περί τα μέσα Ιανουαρίου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο τους πλειστηριασμούς. Από τα όσα θα ειπωθούν από τους βουλευτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς το θέμα αυτό αποτελεί το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει και πάλι να κάνει το αναγκαίο «πολιτικό μασάζ» αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτή την φορά υψηλότερος.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα αναφέρεται και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η εφορία δεν πρόκειται να βγάλει καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί, η αλλαγή του ΚΕΔΕ θα αναζωπυρώσει στη Βουλή το πολιτικά «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.