«Καυτός» Ιανουάριος: Η δόση, η έξοδος στις αγορές και το «αγκάθι» των πλειστηριασμών
Του Αλέξη Ρωμανού
Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι "πυκνός" σε εξελίξεις, με την κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του μήνα να πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο "προαπαιτούμενα" μιας και στις 22 του μήνα έχουμε το Eurogroup, που ουσιαστικά θα σφραγίσει το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης και παράλληλα θα ξεμπλοκάρει την μεγάλη δόση των 8 δισ. ευρώ.
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, τις 19 Ιανουαρίου, είναι πιθανό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες από την Standardand Poor’s σε Β+ από Β-.
Εάν υπάρξει αναβάθμιση 2 βαθμίδων και όχι 1 βαθμίδας, τότε θα υπάρξει εκ νέου κίνηση στα ομόλογα.
Στο ενδιάμεσο, τo ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει περί τα 3 δις. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται γύρω στις 20 με 25 Ιανουαρίου.
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το τέλος Ιανουαρίου η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τους όρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests.
Οι όροι αυτοί θα σταθμιστούν με πολύ μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές τους χρηματιστηρίου.
Οι πλειστηριασμοί
Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μαζί τους ο μεγάλος εφιάλτης για την κυβέρνηση.
Εντός του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα.
Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 3 Ιανουαρίου επικαλούμενοι την απουσία διάταξης νόμου για τις αυτεπάγγελτες διώξεις, δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή. Η διάταξη ψηφίστηκε και κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση των διαφόρων συλλογικοτήτων έναντι των πλειστηριασμών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περί τα μέσα Ιανουαρίου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο τους πλειστηριασμούς. Από τα όσα θα ειπωθούν από τους βουλευτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς το θέμα αυτό αποτελεί το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει και πάλι να κάνει το αναγκαίο «πολιτικό μασάζ» αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτή την φορά υψηλότερος.