greece-future

Τι θα φέρει η Χρονιά του Σκύλου: Τα ορόσημα έως τον Αύγουστο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 02/01/18, 06:50
Το 2018 είναι η χρονιά του… Σκύλου για την κινεζική αστρολογία. Φέρνει στην επιφάνεια τον ιδεαλισμό, τη φροντίδα προς τους αδύναμους, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για όλους. Εξάλλου, η ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν παρατηρηθεί οι ενάρξεις… επαναστάσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει πως τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα «σκίσει» τα μνημόνια, επιμένοντας στο «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» από την επιτροπεία, παρά τις αντίθετες επισημάνσεις των θεσμών. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο έτος, ως «ορόσημο», καθώς, όπως είπε, η κρίση και τα μέτρα θα λάβουν τέλος και η χώρα θα βγει ξανά στο «φως», με την κοινωνία όρθια.

Το κλίμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι τόσο τεταμένο, που όλα τα σενάρια «παίζουν», με την εκλολογία ολοένα και να «φουντώνει», τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα του «μπετόν αρμέ»: της ενωμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Παρακάτω, ακολουθούν τα «ορόσημα» έως τον Αύγουστο του 2018:

Ιανουάριος: Τον Ιανουάριο ψηφίζονται από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει περί τα 3 δις. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα επίκειται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, ενώ στις 22 Ιανουαρίου το Eurogroup δίνει το «πράσινο φως» για την οριστική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που θα ξεμπλοκάρει δόση ύψους 7 δισ. ευρώ.

Φεβρουάριος: Ξεκινάει και επίσημα η διαδικασία των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αφού πρώτα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ανακοινώνει τους όρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests, ενώ αναμένεται αναβάθμιση από την Fitch.

Το ΔΝΤ αποφασίζει τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα. το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα νεότερο για το ελληνικό χρέος πριν την επιτυχή και πλήρη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μετά, «αν χρειαστεί» , βλέπουμε. Χωρίς απόφαση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανότερο σενάριο είναι να δώσει έξτρα χρόνο - και πάλι - στην ευρωζώνη έως τον Ιούλιο με παράταση του stand by arrangement.

Μάρτιος: Καλώς εχόντων των πραγμάτων ξεκινούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος με όλα τα σενάρια ανοικτά. Αρκετοί εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα συνδυαστούν με αυστηρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Ένα πιθανό σενάριο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του ESM τα οποία δεν θα χρειαστούν τελικά και εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Απρίλιος: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Αν προκύψουν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, το στόρι της εξόδου από τα Μνημόνια αποδυναμώνεται. Η μάχη των stress test θα έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πρώτο δίμηνο του έτους, όταν οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρατεύσουν κάθε μέσο μείωσης των κόκκινων δανείων. Όμως τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάιος: Ιδιαίτερα κρίσιμος αναμένεται ο Μάϊος με την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομίας να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή ή όχι της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής της ψηφισμένης μείωσης της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου του 2019, παράλληλα με την επίσης ψηφισμένη μείωση των συντάξεων μέχρι 18%. Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση και το κυβερνητικό αφήγημα.

Ιούνιος: Η τέταρτη αξιολόγηση και από την πορεία της θα εξαρτηθούν πολλά, όπως εάν θα συμφωνηθεί καθαρή έξοδος ή «υβριδικό Μνημόνιο».

Σε αυτή την αξιολόγηση, εκτός από τα 80 και πλέον προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία και για το «Πλαίσιο» το οποίο θα διαδεχθεί το Μνημόνιο.

Αύγουστος: Στις 20 Αυγούστου τέλος του τρίτου προγράμματος ή η αρχή ενός τετάρτου μνημονίου έστω με άλλο μνημόνιο;

Οι δανειστές έχουν στείλει τα μηνύματά τους ότι καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για ένα «υβριδικό» πρόγραμμα με στόχο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια και κυρίως να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα με μη συμφωνημένες παροχές. Η κυβέρνηση όμως μιλάει για «καθαρή έξοδο».

Αν σου άρεσε κάνε