draghi-stournaras

Ντράγκι και Στουρνάρας ακυρώνουν το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 22/12/17, 07:36
Του Αλέξη Ρωμανού

Ο Μάριο Ντράγκι, την περασμένη εβδομάδα, δήλωνε ότι «είναι στο χέρι της Ελλάδας να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα» και έθετε ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στα βήματα του επικεφαλής της ΕΚΤ βρίσκεται και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας ο οποίος υποδεικνύει ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ντράγκι και Στουρνάρας προσπαθούν να ακυρώσουν το πανηγυρικό αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί «καθαρής εξόδου».

Η κυβέρνηση στην περίπτωση Ντράγκι, δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε με τη φράση: «Να λείπει το βύσσινο», ενώ στην περίπτωση Στουρνάρα, «δηλητηριώδες» ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τα περί «προληπτικού προγράμματος στήριξης».

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ντράγκι είχε αποφύγει να δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον τακτικό μηχανισμό της ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικούς τίτλους, η οποία κανονικά πρέπει να διακοπεί μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου και μέχρι να αναβαθμισθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο investment grade από τους οίκους αξιολόγησης.

Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν θα ξεφύγει από τους κανόνες της, προσφέροντας στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ ένα νέο μνημόνιο. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, η ρευστότητα των τραπεζών θα είναι συνάρτηση της πολιτικής της κυβέρνησης και του τρόπου που την ερμηνεύει η αγορά, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν “βοήθειες” από την ΕΚΤ.

Στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντική η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είτε στην κανονική του διάρκεια είτε στη διάρκεια της επανεπένδυσης σε νέους τίτλους.

Οι δράσεις αυτές θα βελτιώσουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις.

Παράλληλα, θα διευκολύνουν την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα, την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια θυσιών, ύφεσης και στασιμότητας που έχουν επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Αν σου άρεσε κάνε