Ρέγκλινγκ: Τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις για να σας βγει το «success story»
Μιλώντας στη γερμανική FAZ, ο Ρέγκλινγκ τονίζει πως όσοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα, «προσβάλουν τον ελληνικό λαό, που υπέφερε μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες».
«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση», επισημαίνει ο ίδιος, δηλώνοντας πως η χώρα είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση. «Για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες σταθεροποίησης, ακόμη και κατά την έβδομη χρονιά του προγράμματος», προσθέτει.
«Μετά την πιο πρόσφατη εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ, ο ESM έχει εκταμιεύσει συνολικά πάνω από 39 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος το 2015. Σε συνδυασμό, οι δύο μηχανισμοί κρίσης έχουν εκδώσει έκτακτα δάνεια άνω των 181 δισ. ευρώ στην Ελλάδα», αναφέρει ο Ρέγκλινγκ και σημειώνει πως «ο ESM και ο EFSF έχουν περίπου το 51% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ το πρόγραμμα του ESM θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των δανείων θα παραμείνουν ξεκάθαρα κάτω του μέγιστου ποσού των 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος».
Ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως η δημοσιονομική πρόοδος είναι «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη». «Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού στο 0,7%, δηλαδή περίπου το ίδιο με τη Γερμανία». «Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει ο Ρέγκλινγκ. «Το πιο σημαντικό από αυτά τα μέτρα ήταν οι αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση -η οποία μετρά αυτή τη στιγμή κατά ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό- και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε «μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια» αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Υποστηρίζει πως οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού του ESM με επιτόκια στο 1% και με λήξεις των δανείων έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια- επιτρέπουν στη χώρα να ξεπεράσει μια βαθιά κρίση χωρίς κόστη για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Όπως τονίζει, οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν αυτό εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.