plistiriasmoi1

Οι πλειστηριασμοί τινάζουν στον αέρα την…  «πανηγυρική» έξοδο από τα μνημόνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 20/12/17, 06:43
Του Αλέξη Ρωμανού

Οι πλειστηριασμοί απειλούν να τινάξουν στον αέρα την επιχειρούμενη, από την κυβέρνηση, πανηγυρική έξοδο από τα μνημόνια και το κυβερνητικό αφήγημα «καθαρής εξόδου» από το τρίτο πρόγραμμα.

Ήδη το θέμα, πριν ακόμη «γιγαντωθεί»» (κάτι που αναμένεται να γίνει από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους) ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί πολιτικές παρενέργειες και εσωκομματικές τριβές.

Με την πάροδο των επομένων εβδομάδων και υπό την πίεση των δανειστών οι οποίοι ζητούν μαζικούς πλειστηριασμούς , υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης κυβερνητικών κλυδωνισμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έθεσε ούτε καν θέμα συμφωνίας κυρίων για μη πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Και αυτό ακόμη και αυτό θα ενοχλούσε τους δανειστές οι οποίοι πιέζουν για μαζικούς πλειστηριασμούς, έχοντας ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια τους για τα κυβερνητικά τεχνάσματα διαρκών αναβολών διενέργειας πλειστηριασμών.

Την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά θα έχει υπόσταση.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Την ίδια ώρα, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν, μέσω κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-εξπρές, τα σπίτια στα οποία διαμένουν μαζί με άλλα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους θα βρεθούν το 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αιτία οι τροποποιήσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αλλά και η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από το Δημόσιο για την ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους για χαμηλότερες οφειλές των 5.000 ευρώ ή και των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το φορολογικό “πακέτο” του επικαιροποιημένου Μνημονίου προβλέπεται καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία. Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το “πράσινο φως” για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία.

Αν σου άρεσε κάνε