Το «μήνυμα» Ντράγκι στην κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα»
Ένα ακόμη μήνυμα από την πλευρά των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα έρχεται δια στόματος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Μάριο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση: «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις ώστε οι αγορές να σας «βαθμολογήσουν» θετικά προσφέροντάς χαμηλά επιτόκια δανεισμού και ρευστότητα».
Εάν δεν συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική και η πολιτική των μεταρρυθμίσεων οι αγορές θα δανείζουν με απαγορευτικά επιτόκια, οδηγώντας την Ελλάδα σε νέα μνημόνια.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα Ντράγκι προς την Αθήνα.
Ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η ρευστότητα που θα έχει το τραπεζικό σύστημα θα εξαρτηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης και τον τρόπο που αυτή θα ερμηνευθεί από την αγορά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην τακτική συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δεν απέκλεισε ένα νέο πρόγραμμα, μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου, του τέταρτου κατά σειρά από το 2010.
Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον τακτικό μηχανισμό της ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικούς τίτλους, η οποία κανονικά πρέπει να διακοπεί μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου και μέχρι να αναβαθμισθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο investment grade από τους οίκους αξιολόγησης.
Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν θα ξεφύγει από τους κανόνες της, προσφέροντας στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ ένα νέο μνημόνιο. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, η ρευστότητα των τραπεζών θα είναι συνάρτηση της πολιτικής της κυβέρνησης και του τρόπου που την ερμηνεύει η αγορά, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν "βοήθειες" από την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα οι δανειστές φαίνεται ότι θέλουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις , στέλλοντας δια στόματος του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Σερέντο, το μήνυμα: «πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά το χρέος».
Όμως το ΔΝΤ επιμένει για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι χωρίς τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει πρόγραμμα δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπουΤύπου του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.