tsipras

«Βουνό» οι προκλήσεις για την κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 14/12/17, 07:55
Του Αλέξη Ρωμανού

Η ελληνική κρίση έχει υποχωρήσει και η χώρα θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο. Τάδε εφη η κυβέρνηση...

Όμως, το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» ανατρέπεται κι οι επίσημοι πιστωτές που εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα επιμείνουν σε πολιτικά τοξικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό μεταμνημονιακό πλαίσιο για τη διασφάλιση της διαρκούς παραγωγής μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αναμένεται πως θα εμφανίσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον, που θα απαιτήσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Αυτά θα είναι δύσκολο να ψηφιστούν, δεδομένης της έλλειψης στήριξης προς την κυβέρνηση.

H έξοδος δεν θα είναι «καθαρή».

Το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές κατέχουν πάνω από το 80% του χρέους θα σημαίνει πως θα επιμείνουν στη συνέχιση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να αποπληρωθούν στο τέλος.

Οι όροι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν από την Ελλάδα καθώς το εκλογικό σώμα αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία και συνεχώς μειούμενα επιδόματα.

Η πολιτική αντίσταση μπορεί, ως εκ τούτου, να επανεμφανιστεί στο τέλος, ίσως οδηγώντας σε επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2015.

Ένα σενάριο λιγότερο πιθανό, όμως δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν ισχυρότατες αντιστάσεις στο ενδεχόμενο ξεκάθαρης διαγραφής χρέους, που είναι όμως η μόνη πραγματική ελπίδα της Ελλάδας.

Αυτό που δεν αλλάζει την εικόνα μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι οι δεσμεύσεις για:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και 2% του ΑΕΠ έως το 2060.

2. Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα και κυρίως χωρίς ακύρωση κρίσιμων αλλαγών που έχουν συντελεστεί στα χρόνια των Μνημονίων.

Οι δεσμεύσεις αυτές ενδέχεται να συνοδεύονται από μια προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα από τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να συνδεθούν με εγγυήσεις και μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος. Φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα δεν θέλει κανένας στην ΕΕ να δώσει.

Η κυβέρνηση πρέπει να ανέβει ένα κακοτράχαλο πολιτικό… βουνό έως τον Αύγουστο και να φορτωθεί στην πλάτη κόκκινες γραμμές που τώρα βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις.

Αν σου άρεσε κάνε