Στο τραπέζι νέα μέτρα ή «κόφτης»...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/12/17, 06:50
Ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα ή για ταχύτερη εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη ψηφιστεί (περικοπές σε συντάξεις το 2019 και στο αφορολόγητο το 2020), δεν έχει εξαλειφθεί και παραμένει πάνω στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το Ταμείο διατηρεί το προνόμιο να κρίνει ως το Μάιο του 2018 ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση των συντάξεων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να έρθει νωρίτερα και το μέτρο με το μειωμένο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%...».

Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει καταλυτικά τους χαμηλομισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι στην ουσία θα δουν μία ακόμη σύνταξή τους να χάνεται…

Με βάση αυτά που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 η έκπτωση φόρου που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μειώνεται κατά 650 ευρώ και διαμορφώνεται από 1900 σε 1250 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, από 1950 σε 1300 για όσους έχουν ένα παιδί, από 2000 σε 1350 για όσους έχουν δυο παιδιά και από 2100 σε 1450 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Με αυτές τις μειώσεις το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8646 σε 5681 για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα, από 8863 σε 5909 για όσους έχουν ένα παιδί, από 9090 σε 6136 για όσους έχουν δυο παιδιά και από 9545 σε 6590 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Από τη μείωση του αφορολόγητου προκαλείται επιβάρυνση σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως και 650 ευρώ ετησίως

Η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο μειώνεται από το 2020 κατά 650 ευρώ και από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Με τη μείωση αυτή το ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος μειώνεται από το 55% στο 35%.

Τα «αντίμετρα»

Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα» που είχαν συμφωνηθεί (μεταξύ άλλων μείωση συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν «θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου».

Τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί «το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία, υπό το φως των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Μάρτιο, επίσης, θα θεσμοθετηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους. Επίσης, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ –αυξάνοντας τους συντελεστές ή επιβάλλοντας τοn φόρο σε περισσότερα ακίνητα– προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Τον Μάιο οι αρχές θα θεσμοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ούτως ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα εισαγάγει νέες ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης ή διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε θα παρατείνει τις υφιστάμενες και πως θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ρυθμίσεις ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Αν σου άρεσε κάνε