macron-junker-komision

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι προτάσεις Γιούνκερ για την Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/12/17, 08:07
Κοινός προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, μόνιμη ευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης, μετεξέλιξη του ΕSM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, είναι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο κ. Γιούνκερ πήραν την πρωτοβουλία να βάλουν την ανανέωση της ευρωζώνης στην ευρωπαϊκή ατζέντα, δίνοντας περισσότερη εξουσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μεταφέροντας περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel αναφέρει ότι «οι ιδέες Γιούνκερ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη με την μορφή που προτείνονται.

Στο θέμα όμως του κοινού προϋπολογισμού, όπως επίσης και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για χώρες που χρειάζονται στήριξη, οι πιθανότητες εφαρμογής είναι δεδομένες»

Η Επιτροπή επιδιώκει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αποστολή του οποίου είναι η παροχή βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα μελλοντικά προγράμματα βοήθειας.

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη και θα μπορεί να αναλάβει και τον ρόλο του εγγυητή των τραπεζών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, στις περιπτώσεις που τα μέτρα που προβλέπονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα κράτη εντός της Τραπεζικής Ένωσης δεν θα επαρκούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ως θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα, αποτελεί ένα διακυβερνητικό όργανο με επικεφαλής ένα συμβούλιο διοικητών εκ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα αυτή.

Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το Βερολίνο δεν θέλει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό θεσμό, διότι αυτό θα σήμαινε την απώλεια μέρους της γερμανικής επιρροής.

Εκ πρώτης όψεως οι προτάσεις αυτές φαίνεται να συμφέρουν τις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, καθώς προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση των μηχανισμών της Ευρωζώνης από τους κοινοτικούς θεσμούς.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως αποφάσεις όπως αυτές για τα προγράμματα βοήθειας στις χώρες του Νότου δεν θα αποτελούν προϊόν κάποιας συμφωνίας κυβερνήσεων διαφορετικών κρατών μελών πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά θα υπόκεινται στους κοινοτικούς κανονισμούς που θα λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις ιδιαίτερα του Επιτρόπου Οικονομικών, αλλά και ανεξάρτητου ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν απήχηση στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Γαλλίας καθώς συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με αυτές του Προέδρου Μακρόν. Ωστόσο, οι Βόρειες χώρες θα αντιδράσουν με πολλές από τις πτυχές των προτάσεων αυτών, όντας υπέρμαχοι της διατήρησης του διακυβερνητικού ελέγχου τέτοιων θεμάτων .

H Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει ουσιαστικά υπό επιτήρηση για πολλά ακόμη χρόνια και η μετεξέλιξη του ESM σε ένα Νομισματικό Ταμείο της Ευρώπης, που από κοινού με το Eurogroup και χωρίς εμπλοκή της Κομισιόν θα ελέγχει την οικονομική πολιτική των κρατών – μελών, θα διαπιστώνει παραβάσεις και αποκλίσεις και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το Σύμφωνο Σταθερότητας κυρώσεις, οι οποίες ως τώρα μένουν «στα χαρτιά», καθώς υπόκεινται σε πολιτικά «παζάρια» μεταξύ Βρυξελλών και εθνικών κυβερνήσεων.

Ο ESM αποτελεί ιδανικό θεσμικό εργαλείο για το Βερολίνο, προκειμένου να επιβληθεί αποτελεσματικά μια κεντρικά καθορισμένη οικονομική πολιτική στα κράτη – μέλη. Είναι ένας διακυβερνητικός θεσμός, που δεν υπόκειται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, και διοικείται από τους υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, ενώ η Γερμανία, λόγω οικονομικού μεγέθους και ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ESM, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αποτελείται από τεχνοκράτες εξίσου «σκληρούς» με εκείνους του ΔΝΤ, ενώ… ελέγχεται απολύτως από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών! Μ’ άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να μπλέξει με ένα χειρότερο Μνημόνιο.

Κι αυτό διότι, αν φύγει το ΔΝΤ και αναλάβει ο Μηχανισμός, τότε θα φύγουν από τη μέση και η Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ. Άρα, πάλι δε θα υπάρχουν περιθώρια «πολιτικής διαπραγμάτευσης»…

Αν σου άρεσε κάνε